Grzaniec idealny - przepis

Grzaniec to jeden z najstarszych napojów na świecie. Źródła historyczne podają, że jako pierwsi przyrządzali go jeszcze starożytni Rzymianie, którzy specjalizowali się w napojach winnych. Dzisiaj grzane wino popularne jest w wielu krajach na świecie, jednak szczególnie w Europie. Uwielbiamy go ze względu na aromatyczny zapach i wyrazisty smak, a także za działanie rozgrzewające. Jednak mało kto wie, że grzaniec ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Sprawdź, dlaczego warto go pić i poznaj przepis na idealne grzane wino, które umili każdy zimowy wieczór.

article cover
©123RF/PICSEL

Szczypta historii

©123RF/PICSEL

Grzaniec to jeden z najpopularniejszych sposobów serwowania wina. Napój ten znany jest w wielu krajach i spożywany od setek lat. Według źródeł historycznych początki grzanego wina sięgają starożytnego Rzymu, gdzie jego mieszkańcy specjalizowali się w przygotowywaniu różnego rodzaju napojów na bazie win. Co ciekawsze, do ich przyrządzania wymyślili nawet specjalne naczynie stanowiące prototyp samowarów. Najpopularniejszym winnym napojem było wówczas „vinum muslum”, które doprawiano wyłącznie miodem. Natomiast popularnego dzisiaj grzańca korzennego podawano wyłącznie w sferach wyższych.

Grzaniec ceniony jest głównie za walory smakowe oraz właściwości rozgrzewające organizm. Jednak mało kto wie, że mieszanka przypraw korzennych z dodatkiem alkoholu działa uspokajająco i wyciszająco na organizm, usprawnia krążenie, poprawia jakość krwi, przyspiesza przemianę materii, a także pozytywnie wpływa na serce. Grzane wino to zatem nie tylko rozgrzewający napój wyskokowy, ale również antidotum na wiele dolegliwości. Jednak tylko wtedy, gdy pijemy je w umiarkowanych ilościach. Jak przygotować ten zimowy przysmak? Oto przepis na idealnego grzańca, który sprawi, że nawet najbardziej mroźny wieczór będzie magiczny i wyjątkowy.

Składniki potrzebne do przygotowania grzańca idealnego:

©123RF/PICSEL

• butelka półsłodkiego lub półwytrawnego wina dobrej jakości;

• pomarańcza pokrojona w plastry;

• trzy plasterki cytryny;

• trzy laski cynamonu;

• trzy łyżki miodu;

• goździki około 10 sztuk;

• pięć gwiazdek anyżu;

• szczypta przyprawy korzennej dobrej jakości (koniecznie wybierz tę bez dodatków konserwantów).

Sposób przygotowania:

©123RF/PICSEL

1. Do średniej wielkości garnka wlej wino i zacznij podgrzewać na wolnym ogniu.

2. Po kilku minutach dodaj miód i delikatnie wymieszaj wino, by miód się rozpuścił.

3. Następnie dorzuć pokrojone plastry pomarańczy, cytrynę, cynamon, goździki oraz gwiazdki anyżu i pozostaw na ogniu na kilka minut.

4. Na koniec dopraw wino przyprawą korzenną i gotuj jeszcze przez pięć minut.

Grzaniec zachwyca korzennym aromatem i wyrazistym smakiem. Cytrusy nadają mu orzeźwienia, dlatego nie powinien być dla nikogo za słodki. Rozgrzewający napój podawaj w szklankach do latte lub kubkach z motywami zimowymi.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas