Grzybobranie w maju. Jakie grzyby spotkasz w lesie i na łące?

Okazuje się, że na pierwsze grzyby nie trzeba czekać do końca lata. Już w maju możemy znaleźć pierwsze okazy i interesujące gatunki grzybów. Sprawdź, które gatunki grzybów możesz już spotkać w lesie i na łące.

Grzybobranie w maju
Grzybobranie w maju123RF/PICSEL

Maj to pierwszy miesiąc w roku, kiedy możemy znaleźć wiele różnorodnych gatunków grzybów. Grzybiarze mogą szukać już pierwszych okazów i cieszyć się z wiosennego grzybobrania.

Czy są już grzyby w maju?

Najwięcej grzybów pojawia się w lecie oraz wczesną jesienią. Wysokie temperatury i duża wilgotność, które związane są ze zmianą pory roku, sprzyjają rozwojowi grzybów. Grzybiarze mogą korzystać z bogactwa lasu aż do pierwszych przymrozków.

Największą różnorodność gatunków można spotkać od czerwca do października. Zapaleni grzybiarze mogą jednak miło się zaskoczyć poza sezonem na grzybobranie. Wiele gatunków grzybów występuje już wiosną oraz wczesnych latem. Jest ich mniej, a często jest je ciężko znaleźć. Warto jednak próbować i odkryć nowe okazy.

Jakie grzyby zbiera się w maju?

Smardze mają lekko korzenny smak i kruchy miąższ
Smardze mają lekko korzenny smak i kruchy miąższ123RF/PICSEL

Najpopularniejszymi grzybami, które można zbierać wczesną wiosną, są smardze. To gatunek o szlachetnym i wyjątkowym smaku. Można go znaleźć w lasach iglastych i liściastych. Najczęściej pojawiają się po wiosennych opadach deszczu. Należy jednak pamiętać o tym, że są objęte częściową ochroną. Można je swobodnie zbierać na prywatnych posesjach i działkach. W lesie za ich zbiór możemy dostać mandat.

Boczniaki to grzyby, które upodobali sobie weganie i wegetarianie. Mają delikatny smak, przez co bardzo prosto jest je zamienić w wymarzoną potrawę. W lasach można je spotkać na drzewach oraz na powalonych pniach. Występują głównie w maju, ale często można je spotkać już w kwietniu. Występują w dużych koloniach, dlatego kiedy je znajdziemy, możemy liczyć na bogaty zbiór.

Boczniaki cechują się bardzo delikatnym smakiem
Boczniaki cechują się bardzo delikatnym smakiem123RF/PICSEL

Końcówka maja to pierwszy okres, w którym możemy spotkać podgrzybki. Mimo że ich największy wysyp odbywa się we wrześniu, już teraz można spotkać pojedyncze sztuki. Lubią wilgotne i trawiaste podłoże. Równie często można spotkać je ukryte w mchu. Najczęściej występują w lasach liściastych. Można je rozpoznać po żółtym kolorze nóżki oraz podszycia kapelusza.

Najczęściej pieczarki kupujemy w sklepach i supermarketach. Dla niektórych zaskoczeniem może być to, że można spotkać ich dzikie gatunki w lasach oraz na łąkach. Rosną od początku maja do końca października. Najbardziej lubią zacienione i wilgotne miejsca. Mają delikatny smak, który pasuje do wielu potraw. Ich uniwersalność w kuchni sprawia, że cieszą się dużą popularnością.

Podgrzybki to jedne z najsmaczniejszych grzybów
Podgrzybki to jedne z najsmaczniejszych grzybów123RF/PICSEL

Niebezpieczeństwa podczas majowego grzybobrania

Należy pamiętać, aby przy każdym grzybobraniu stosować się do podstawowych zasad, dzięki którym zadbamy o bezpieczeństwo nasze i naszych bliskich.

Zbieraj i poddawaj obróbce jedynie te grzyby, co do których jadalności jesteś pewien. Jeśli masz wątpliwości, zawsze możesz zasięgnąć opinii w stacji sanitarno-epidemiologicznej.

Zwróć uwagę na stopień rozwinięcia osobników. Nie zbieraj tych, które są zbyt młode i mało rozwinięte.

Ważne jest także to, do jakiego koszyka wrzucamy zebrane grzyby. Pojemnik nie powinien być plastikowy i mało przewiewny, ponieważ grzyby mogą się zaparzyć i zdeformować. Warto zadbać o to, aby był przewiewny i stworzony z naturalnych materiałów, jak np. wiklina.

Zwróć także uwagę na to, gdzie zbierasz grzyby. Tereny w pobliżu wysypisk lub przy ruchliwych drogach mogą dać nam okazy, w których jest dużo toksycznych substancji. Jeśli znajdziemy w takim miejscu grzyby, warto z nich zrezygnować. Ich spożycie może być niekorzystne dla naszego zdrowia.

Zobacz także:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas