Reklama

Reklama

Idealne ciasto ptysiowe

Oto cukiernicze zasady!

Pamiętaj o kilku zasadach przygotowywania tego ciasta a twoje wypieki będą zawsze udane!

Zaparzanie. Zagotuj wodę i pilnuj, by cały czas wrzała. Wsypując mąkę, mieszaj równomiernie przez cały czas. Im dokładniej to zrobisz, tym lepiej ciasto będzie potem rosło.

Odpowiednia odległość. Przy nakładaniu porcji ciasta na blaszkę, koniecznie wyłożoną pergaminem, pamiętaj o zachowaniu dostatecznych odstępów, by ciastka nie połączyły się w trakcie pieczenia.

Reklama

Suszenie. Upieczone ciasto parzone dobrze jest ułożyć na kratce do ostygnięcia. Odparuje wtedy reszta wilgoci i będzie równie kruche na spodzie, jak i na wierzchu. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy