Idealny partner dla szczypiorku. Wsyp do doniczki, a wyrośnie jak nigdy
Świeży i chrupiący szczypiorek to nie tylko apetyczny sposób na zwieńczenie posiłków, ale też źródło cennych witamin. Przyjemnie chrupie i nawet zimą jest w stanie zapewnić nam porcję świeżej zieleniny. Domowa uprawa szczypiorku nie jest skomplikowana, a prowadzić ją można przez cały rok. To doskonała wiadomość dla wszystkich osób, które tęsknią za typowo wiosennymi smakami. Podpowiadamy, jak sadzić szczypiorek w domu i zdradzamy sekret jego intensywnego wzrostu. Wystarczy, że w doniczce znajdzie się jeden produkt.
Spis treści:
Jak uprawiać szczypiorek w domu?
Zdecydować się można na uprawę szczypiorku na balkonie, który dla wielu osób stanowi namiastkę własnego ogródka. Zacznijmy jednak od uprawy domowej - w jej przypadku pora roku nie ma znaczenia, więc świeżym szczypiorkiem możemy raczyć się nawet w środku ponurej jesieni czy mroźnej zimy.
Sadzenie cebuli na szczypiorek przeprowadzisz na dwa sposoby. Zadbaj o to, by warzywo, które rozpocznie twoją uprawę, było twarde i nie nosiło żadnych oznak uszkodzeń mechanicznych czy psucia. By rozpocząć uprawę szczypiorku w domu, wygospodaruj dla niego miejsce na słonecznym parapecie. Co dalej?
- Cebulę na szczypiorek umieść w doniczce. Zasyp ziemią w taki sposób, aby co najwyżej połowa cebuli wystawała nad powierzchnię. Podlewaj regularnie, by ziemia była cały czas lekko wilgotna. Unikaj jednak wylewania płynu bezpośrednio na cebulę.
- Pędzenie cebuli w naczyniu wypełnionym wodą też nie jest skomplikowane. Wykorzystasz do tego zwykły słoik. Musi być jednak takiej szerokości, by cebula opierała się na jego brzegach. Wlej wodę do poziomu, który umożliwi zanurzenie wyłącznie korzeni warzywa. Regularnie uzupełniaj płyn.
Szczypiorek nadający się do zjedzenia może pojawić się już nawet po tygodniu! Nawet w przypadku wolniejszego wzrostu czas oczekiwania nie powinien przekroczyć trzech tygodni.
Jak zasiać szczypiorek i uprawiać go na balkonie?
Do jego uprawy nie potrzeba dużej przestrzeni, więc nawet niewielki balkon możemy bez trudu zamienić w praktyczny warzywnik. Kiedy wysiewać szczypiorek? Wczesne odmiany umożliwiają rozpoczęcie pracy już w marcu, kontynuować ją można także w kwietniu. O czym jeszcze trzeba pamiętać?
- Zadbaj o to, by w doniczce znalazło się przepuszczalne i próchnicze podłoże.
- Nasiona należy umieścić na głębokości od 0,5 do 1 centymetra, a w jednej doniczce może znaleźć się ich kilkanaście.
- Pamiętaj o utrzymywaniu lekkiej wilgotności gleby.
Naturalny nawóz do szczypiorku. Będzie rósł jak na drożdżach
Swoją domową uprawę możesz wesprzeć w bardzo prosty i właściwie darmowy sposób. Naturalny nawóz do szczypiorku przygotujesz z kuchennych resztek, a dokładniej rzecz ujmując - skorupek jaj. Są one znakomitym źródłem wapnia, czyli składnika niezbędnego do wzrostu roślin. Zawierają również cynk, krzem, fluor i siarkę. Taki zestaw bardzo odpowiada szczypiorkowi!
- Ważne, by korzystać ze skorupek jaj, które były gotowane w wodzie bez dodatku soli.
- Jeśli rozbijasz surowe jajka, pamiętaj, by wcześniej je sparzyć.
- Kolejnym krokiem jest odstawienie ich do wysuszenia. Już większość pracy za tobą.
- Suche skorupki rozgnieć w moździerzu albo w rozdrobnij w blenderze. Wymieszaj je z ziemią w doniczkach ze szczypiorem, a uzyskasz nawóz, który stopniowo będzie uwalniać dobroczynne składniki.
Twoje doniczki szybko się zazielenią, a degustacja szczypiorku z własnej uprawy przyniesie jeszcze więcej satysfakcji.
Polecamy: