Jak czyścić drewnianą deskę do krojenia? Jeden błąd i będzie do wyrzucenia
Jest na wyposażeniu niemal każdej kuchni i przydaje się podczas przygotowywania posiłków. Deska do krojenia, o której właśnie mowa, to jeden z tych gadżetów, który wykorzystujemy najczęściej. Jak zatem odpowiednio dbać o drewnianą deskę, by służyła nam jak najdłużej?
![Jak myć drewnianą deskę do kojenia by jej nie zniszczyć?](https://i.iplsc.com/000KKRD57W1DU57L-C322-F4.webp)
Różnią się wielkością, kształtem i materiałem, z którego je wykonano, ale wszystkie służą do tego samego - kroimy na nich składniki, z których gotujemy m.in. obiady. Deska do krojenia to niezwykle przydatny gadżet kuchenny, dzięki któremu nie musimy martwić się o uszkodzenie blatu, dbamy o większy porządek podczas przygotowywania posiłku i higienę.
Na rynku oferowanych jest wiele rodzajów desek do krojenia, a spośród nich dużą popularnością cieszą się deski drewniane. Dzieje się tak z uwagi na fakt, że są bezpieczniejsze od plastikowych, bowiem, podczas krojenia na nich nie ma ryzyka, że tworzywo sztuczne przedostanie się do pożywienia, są stabilne, ponadto, jeśli odpowiednio o nie dbamy, mogą nam posłużyć przez długie lata.
Nigdy nie rób tego z drewnianą deską do krojenia
Skoro mowa o dbaniu o drewnianą deskę do krojenia, to niezwykle istotny jest proces jej mycia. Musimy pamiętać, że zbyt częsty kontakt deski z wodą może zdecydowanie zmniejszać jej żywotność. Jeśli woda przeniknie w szczeliny łączenia elementów deski, taki gadżet może pęknąć. W związku z tym zdecydowanie odradzamy mycia drewnianej deski np. w zmywarce.
![Zbyt częste zamaczanie deski w wodzie może przyczyniać się do jej zniszczenia](https://i.iplsc.com/0007BBCH5A2G35EN-C322-F4.webp)
Jak czyścić drewnianą deskę do krojenia?
Skoro już wiemy, jak nie powinniśmy myć drewnianej deski do krojenia, czas odpowiedzieć na pytanie, co robić, by dokładnie ją oczyścić i przy tym nie uszkodzić. Deska do krojenia ma styczność z jedzeniem, które spożywamy, dlatego do jej czyszczenia należy używać naturalnych środków.
Do czyszczenia deski na co dzień, po każdorazowym użyciu, powinniśmy wykorzystać czystą ściereczkę lub gąbkę, które zamaczamy w ciepłej wodzie i przecieramy powierzchnię. Następnie deskę powinniśmy osuszyć ręcznikiem papierowym.
Przy większych zabrudzeniach, kiedy na desce pojawiają się tłuste plamy i drewno przenika aromatem jedzenia, deskę przecieramy połową cytryny. Następnie odkładamy deskę na ok. 20 minut, przecieramy ją czystą, wilgotną szmatką i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Jeśli deska posiada duże zabrudzenie, dobrym rozwiązaniem jest sięgnięcie po sól kuchenną, cytrynę i oliwę, która posłuży nam do zakonserwowania drewnianej deski.
Na połowę cytryny sypiemy sól i przecieramy całą powierzchnię deski, którą następnie odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie deskę przecieramy czystą, mokrą szmatką i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ostatni etap to wykorzystanie oliwy spożywczej.
Odrobinę oliwy wylewamy na deskę i dokładnie rozprowadzamy ją po całej powierzchni. Deskę odkładamy na kilka godzin. Taki proces świetnie zabezpiecza drewno i tym samym wydłuża żywotność deski do krojenia.