Szybki przepis na faworki bez śmietany. Wyjdą równie puszyste i chrupiące
Wyjdą równie puszyste i chrupiące co te przygotowywane według tradycyjnej receptury. Faworki bez śmietany to równie smaczna karnawałowa przekąska, która w mig zniknie z talerzyków. Słodki chrust przygotujesz w pół godziny.
Faworki, chrust, chruścik. Bez chrupkich ciastek o słodkim smaku w kształcie kokardki trudno wyobrazić sobie karnawał. Tradycyjne ciasto na faworki jest przyrządzane z mąki pszennej, żółtek lub całych jaj, kwaśnej śmietany, cukru, spirytusu lub octu i soli.
Chrust można przygotować również w wersji bez śmietany. Ciastka wyjdą równie chrupiące i puszyste. Jeśli jednak nie wyobrażacie sobie całkowicie z niej rezygnować możecie ją oczywiście zastąpić jogurtem naturalnym. Dzięki temu będą nieco lżejsze niż te w tradycyjnym wydaniu.
Zobacz również:
Przepis na faworki bez śmietany
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 40 g cukru pudru,
- 20 g masła,
- 3 żółtka,
- 125 ml oleju rzepakowego.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej do dużej miski, a następnie dodaj masło i żółtka. Całość zagnieć w kulę (jeśli będzie potrzeba, dodaj odrobinę wody).
- Wyłóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na dość cienką warstwę o grubości 2 mm.
- Za pomocą radełka lub noża wytnij z ciasta romby. Na środku każdego wykonaj niewielkie nacięcie i przełóż końcówkę rombu przez dziurkę. Dzięki temu powstanie charakterystyczna "faworkowa kokardka".
- Rozgrzej olej w garnku lub na patelni. Faworki smaż w nim przez 30-60 sekund. Gotowe faworki powinny mieć złocisty kolor.
- Po usmażeniu odsącz z tłuszczu ciastka na ręczniku papierowym. Na koniec posyp cukrem pudrem.
Szukasz innych przepisów na faworki? Sprawdź nasze propozycje: