Jak czyścić ekspres do kawy?

Zalet używania ekspresu do kawy jest wiele – przede wszystkim możemy pić napój ze świeżo zmielonych ziaren, a przyjemny aromat kawy roztacza się w całym domu. Używając ekspresu, łatwo i szybko przygotujemy wyjątkowo pyszną kawę. O urządzenie trzeba jednak regularnie dbać – czyścić i odkamieniać. Ważne jest także regularne mycie spieniacza do mleka, by nie nagromadziły się w nim chorobotwórcze bakterie. Podpowiadamy, co robić, by zawsze cieszyć się smaczną kawą i przedłużyć sprawność ekspresu.

Ekspres do kawy
Ekspres do kawy ©123RF/PICSEL

Jak często czyścić ekspres?

Jak czyścić ekspres?
©123RF/PICSEL

W ekspresie do kawy prędzej czy później zaczynają tworzyć się osady z brudu i kamienia, które nie tylko negatywnie wpływają na smak kawy, ale też funkcjonowanie urządzenia. Regularne czyszczenie kluczowych mechanizmów na dłużej zapewni sprawność ekspresu i uchroni go przed usterkami. Jak często to robić i w jaki sposób?

Czyszczenie systemu do spieniania mleka

Miłośnicy białej kawy i latte powinni regularnie dbać o czystość mechanizmu do spieniania mleka. Większość automatycznych ekspresów posiada funkcję płukania tej części i wyświetla komunikat, gdy należy je przeprowadzić. Niestety, takie systemowe czyszczenie nie jest wystarczające. Po jego wykonaniu powinno się wyjąć dyszę do spieniania mleka, rozłożyć ją na części (ubijak, regulator powietrza, wentyl i dozownik) i dokładnie umyć każdą z nich, używając płynu do mycia naczyń. Jest to szczególnie istotne latem, kiedy resztki mleka bardzo szybko się psują. System spieniania mleka powinno się myć każdego dnia po jego użyciu.

Czyszczenie bloku grzewczego

Jak dbać o ekspres?
©123RF/PICSEL

Regularnie powinno się także czyścić blok grzewczy ekspresu (średnio po każdych 200-300 przygotowanych filiżankach kawy). W tym celu należy otworzyć boczną klapę, odblokować system i wyjąć go w całości, a następnie przepłukać pod bieżącą wodą i wytrzeć do sucha miękką ściereczką.

Automatyczne czyszczenie systemu

Urządzenia często posiadają też funkcję automatycznego czyszczenia systemu. W jego trakcie należy postępować zgodnie z instrukcjami, które pojawiają się na wyświetlaczu (wymiana wody, potwierdzenie czyszczenia, opróżnianie fusów, aplikacja tabletki lub płynu czyszczącego). Każdego dnia powinno się także wylewać wodę z tacki i opróżniać pojemnik z fusów. Resztki mogą wydzielać nieprzyjemny, kwaśny zapach.

Odkamienianie ekspresu

Kawa z ekspresu
©123RF/PICSEL

Część urządzeń informuje, kiedy należy przeprowadzić odkamienianie. Jeśli ekspres nie jest wyposażony w tę funkcję, warto odkamieniać go średnio co 200-300 przyrządzonych nim kaw, częściej jeśli mamy twardą wodę. Proces powinno się przeprowadzać zgodnie z instrukcją dołączoną do urządzenia. Najczęściej odkamienianie zaczyna się od wymiany wody w pojemniku i dodanie do niej preparatu (tabletki lub płynu). Po jego rozpuszczeniu należy włączyć ekspres i postępować zgodnie z instrukcjami na wyświetlaczu. Jeśli się nie pojawiają, trzeba po prostu przygotować kawę bez kawy (przepuścić wodę z preparatem przez urządzenie) i odczekać 10-15 minut, a następnie powtórzyć czynność, dopóki z pojemnika nie zniknie cała woda. Na koniec powinno się wyłączyć ekspres, umyć pojemnik, nalać do niego wody i dwukrotnie przepuścić ją przez urządzenie, by pozbyć się z ekspresu resztek środka czyszczącego. Regularne odkamienianie jest bardzo ważne i pozwala cieszyć się idealnym smakiem kawy, a także prawidłowym funkcjonowaniem urządzenia.

Czym czyścić ekspres do kawy?

W sklepach z AGD dostępnych jest wiele specjalnych środków do czyszczenia ekspresów: płyny, odkamieniacze, tabletki czyszczące i inne specyfiki do systemowego mycia urządzenia. Skutecznie usuwają one tłuste osady oraz kamień. Specjalne środki polecają też producenci urządzeń – warto je stosować, ponieważ zawierają one różne składniki dopasowane do poszczególnych urządzeń i mogą na dłużej zagwarantować ich niezawodność.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas