Jak czyścić i dbać o żeliwne naczynia?

Żeliwne naczynia są wyjątkowe. Idealnie równo przewodzą ciepło, dlatego są skuteczne podczas gotowania, są trwałe i uniwersalne. Odpowiednio zadbane, mogą trwać w niezużytej formie przez lata. A zadbać o nie warto, ponieważ nadają się do zrobienia niemal wszystkiego. Możesz ugotować w nich pyszny obiad, upiec deser lub odwrócić i użyć jak kamienia do pieczenia pizzy. Jeżeli chcesz wiedzieć jak odpowiednio wyczyścić i zabezpieczyć naczynie, to koniecznie przeczytaj dalszą część artykułu.

żeliwne
żeliwne© Photogenica
mycie naczyń
© Photogenica

Jeżeli twoja patelnia jest nowa i jeszcze nie używana, to umyj ją wodą z dodatkiem odrobiny płynu do mycia naczyń i wysusz. Będzie to ostatni raz, kiedy umyjesz ją zwykłym płynem do naczyń, w przeciwnym razie zetrzesz warstwę ochronną i skrócisz jej użyteczność, a tego przecież nie chcesz. Kiedy patelnia będzie już sucha, pora na natarcie tłuszczem. Możesz użyć na przykład olejku kokosowego. Ma on wysoką temperaturę rozkładu, a dodatkowo będzie idealnym rozwiązaniem dla wegan. Utworzy on swoistą warstwę ochronną, która po każdym użyciu będzie narastać.

oliwienie patelni
© Photogenica

Patelnię nasmaruj dokładnie wewnątrz i z zewnątrz i umieść w piekarniku nagrzanym do 150 stopni na około godzinę. Po tym czasie wyłącz piekarnik, lecz pozostaw patelnię wewnątrz aby powoli ostygała wraz z piekarnikiem. Kiedy naczynie będzie już zimne, zetrzyj nadmiar oleju papierowym ręcznikiem i gotowe. Możesz zaczynać gotowanie.

Kiedy skończysz gotować  i będziesz chcieć wyczyścić patelnię, pamiętaj aby nie używać płynu do naczyń, metalowych myjek ani nie moczyć patelni. Najlepiej umyć naczynie ciepłą wodą i gąbką. Jeżeli zabrudzenie jest wyjątkowo uporczywe, użyj gorącej wody. Po myciu patelnię należy dokładnie wysuszyć, wstawić do piekarnika lub pozostawić na ogniu przez kilka minut i ciepłą natrzeć odrobiną olejku.

dbanie o patelnę
© Photogenica

Co jakiś czas dokładnie wyszoruj patelnię przy użyciu gruboziarnistej soli. Kiedy uznasz, że nadszedł ten moment lub udało ci się coś przypalić, rozsyp garść gruboziarnistej soli na ciepłej patelni i zalej taką ilością oliwy z oliwek, aby utworzyć pastę. Miękką szmatką lub gąbką dokładnie wyszoruj naczynie i opłucz. Po wysuszeniu powtórz krok z nacieraniem warstwą tłuszczu i gotowe. Teraz twoja patelnia jest odpowiednio zadbana i z pewnością posłuży ci na lata.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas