Jak i czym wyczyścić piekarnik?

Lśniący czystością oraz pozbawiony nieefektownego tłuszczu i zalegających w środku resztek jedzenia piekarnik, to - podobnie jak pachnąca świeżością lodówka czy wypolerowana płyta kuchenki - najlepsza wizytówka naszej kuchni. Oczywiście, najlepiej sprawdzi się w tym przypadku systematyczność działań, czyli regularne czyszczenie urządzenia po każdym użyciu mieszanką wody i octy sporządzoną w proporcjach pół na pół. Jeśli jednak w twoim piekarniku pojawiły się silne zabrudzenia i zaczął zalegać w nim tłuszcz, podpowiemy ci, jak przy użyciu prostych, domowych, a co najważniejsze mało inwazyjnych metod skutecznie się ich pozbyć. Z pewnością większość niezbędnych do czyszczenia składników masz w kuchennej szafce. Wybawieniem dla ciebie mogą okazać się soda oczyszczona, sól kuchenna, cytryna, amoniak i boraks.

article cover
©123RF/PICSEL

Czyść regularnie piekarnik

©123RF/PICSEL

Kluczową zasadą w przypadku utrzymania piekarnika w czystości - podobnie zresztą jak w przypadku innych sprzętów - jest regularne czyszczenie go i odświeżanie. Przestrzeganie tego prostego przykazania pozwoli ci zaoszczędzić nie tylko czas, ale jednocześnie nerwy i pieniądze. Po każdym użyciu przetrzyj wnętrze piekarnika ściereczką z mikrofibry lub miękką gąbką zamoczoną w wodzie z octem, a następnie powtórz czynność, ale już z użyciem samej wody. Na koniec wytrzyj dokładnie sprzęt suchą szmatką, aby nie zalegała w nim wilgoć.

Odświeżaj drzwiczki i gałki piekarnika

Regularnie odświeżaj też drzwiczki i gałki piekarnika. Te pierwsze możesz swobodnie polerować ściereczką spryskaną octem, dzięki czemu unikniesz smug. Pomocna okaże się także soda oczyszczona połączona z octem lub płyn do mycia naczyń. Do czyszczenia gałek wykorzystaj z kolei szczoteczkę do zębów i nierozcieńczony płyn do mycia naczyń.

Jak czyścić piekarnik z termoobiegiem

©123RF/PICSEL

Zanim zaczniesz czyścić swój piekarnik, zorientuj się czy jest on wyposażony w funkcję termoobiegu. Jeśli tak, to aby pozbyć się nawet uporczywego brudu i tłuszczu, wcale nie musisz stosować silnych, chemicznych środków. Wystarczy, że wlejesz do naczynia żaroodpornego wodę, wciśniesz do niego sok z połowy cytryny, włączysz piekarnik na 160-170 stopni Celsjusza i uruchomisz funkcję termoobiegu. Unosząca się para dotrze nawet w najmniejsze zakamarki i usunie zalegający w nich czy zaschnięty tłuszcz. Po zakończeniu procesu odparowywania wnętrze piekarnika należy wyczyścić miękką ściereczką namoczoną w wodzie z płynem do mycia naczyń.

Czyszczenie silnych zabrudzeń

Jeśli we wnętrzu piekarnika pojawiły się bardzo uporczywe zabrudzenia, należy użyć nieco silniejszych środków niż mieszanina wody z octem, czy wody z cytryną. Pomocna okaże się w tym przypadku niezastąpiona soda oczyszczona połączona z wodą i płynem do mycia naczyń. Do przyrządzenia specjalnej pasty do czyszczenia potrzebna ci będzie połowa szklanki wody, 1 łyżka płynu do mycia naczyń i 1/4 szklanki oczyszczonej. Połączone składniki mikstury trzeba nałożyć na zabrudzoną powierzchnię piekarnika i pozostawić na niej na około 20 minut. Po upływie tego czasu pastę należy usunąć przy użyciu gąbki, a całe wnętrze piekarnika umyć starannie wodą i na koniec dokładnie osuszyć szmatką.

Jak wyczyścić piekarnik solą i sodą?

©123RF/PICSEL

Uporczywych zabrudzeń z piekarnika można pozbyć się także wykorzystując do czyszczenia sól kuchenną połączoną z sodą oczyszczoną i wodą. Jaki ich użyć? Najpierw spryskaj piekarnik wodą. Następnie połącz 1/3 szklanki soli ze szklanką sody oczyszczonej i posyp nimi wnętrze urządzenia, a następnie ponownie spryskaj wodą. Rozprowadzoną mieszkankę zostaw na noc. Następnego dnia usuń sól i sodę z wnętrza piekarnika i umyj go ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń. Na koniec sprzęt dokładnie osusz.

Jak wyczyścić piekarnik boraksem?

Skutecznie oczyścić piekarnik może również boraks. Jak go zastosować? Zmieszaj 3 łyżki boraksu z 1/4 szklanki octu, 1/8 szklanki płynu do mycia naczyń i 2 szklankami gorącej wody. Całość przelej do butelki ze spryskiwaczem , a następnie dokładnie rozprowadź na zabrudzonej powierzchni piekarnika. Ścianki urządzenia posyp sodą oczyszczoną i ponownie spryskaj mieszaniną sporządzoną na bazie boraksu.

Jak wyczyścić piekarnik amoniakiem?

art
©123RF/PICSEL

Doskonałym środkiem służącym do czyszczenia piekarnika może okazać się także amoniak. Wlej go do naczynia żaroodpornego, a w międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i wyłącz. Do ciepłego urządzenia wsadź naczynie żaroodporne i postaw je na środkowym ruszcie. Niżej, na spodzie piekarnika, umieść naczynie z gorącą wodą. Obydwa zostaw na noc w środku sprzętu. Rano wyjmij naczynia z wodą i amoniakiem, a wnętrze piekarnika umyj wodą połączoną z sodą oczyszczoną. Następnie powtórz czynność z użyciem samej wody i dokładnie osusz sprzęt szmatką.

Jak oczyścić drzwiczki od piekarnika?

Jeśli zaschnięty brud i uporczywe plamy pojawiły się na szklanych drzwiczkach od piekarnika, użyj do czyszczenia denaturatu i wazeliny. Ten pierwszy rozpuści tłuszcz, a naniesiona na plamy wazelina zmiękczy brud i pozwoli na jego usunięcie. Po czyszczeniu szybkę należy umyć miękką ściereczką namoczoną w wodzie, a następnie dokładnie osuszyć.

Jak oczyścić ruszt piekarnika?

Ścianki i ruszt piekarnika należy oczyszczać wodą z octem lub sodą oczyszczoną, a następnie rozgrzać piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Gdy ostygnie, wnętrze sprzętu trzeba przetrzeć wilgotną szmatką.

Aby pozbyć się zaschniętych resztek jedzenia i uporczywego tłuszczu z dna piekarnika, posyp go sodą oczyszczoną, skrop wodą i zostaw na dwie godziny. Silne zabrudzenia znikną.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas