Jak i kiedy zbierać orzechy włoskie?
Orzechy włoskie to bogate źródło witamin i składników mineralnych. Zawierają ogromnie ważne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki temu wspomagają pracę serca, układu krążenia i nerwowego, regulują poziom cholesterolu i wpływają na poprawne funkcjonowanie mózgu. Jesień to czas dojrzewania owoców. Dlatego warto wiedzieć, kiedy zbierać orzechy włoskie? Jak to robić? Jak przechowywać orzechy włoskie?
Orzechy włoskie: Właściwości
Orzechy włoskie zawierają mnóstwo antyoksydantów i dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto są bogatym źródłem błonnika, wapnia, magnezu, żelaza, potasu, cynku i kwasu foliowego oraz witamin: E, C, A, K i B6.
Bogactwo dobrych dla zdrowia składników odżywczych to najlepszy powód, by jeść orzechy włoskie. Właściwości prozdrowotne sprawiają, że owoce te są często zaliczane do superfoods. Orzechy bardzo dobrze wpływają na pracę mózgu: koncentrację i pamięć. Jeśli odczuwamy zmęczenie, warto sięgnąć po garść orzechów — zawarty w nich magnez pozwoli nam odzyskać energię.
Natomiast antyoksydanty zmniejszają ryzyko choroby nowotworowej, pozwalają na dłużej zachować młody wygląd i regulują poziom złego cholesterolu. Osoby dbające o serce powinny jeść orzechy włoskie. Właściwości owoców sprawiają, że wspomagają one pracę tego narządu oraz całego układu krwionośnego. Orzechy zalecane są także kobietom w ciąży. Te nasiona to zdrowa przekąska dlatego warto wiedzieć, kiedy zbierać orzechy włoskie?
Kiedy zbierać orzechy włoskie?
Orzechy włoskie najlepiej zbierać we wrześniu lub październiku. Czas zbiorów zależy od odmiany oraz warunków pogodowych. Dlatego trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie: kiedy zbierać orzechy włoskie? Należy obserwować owoce, gdy zaczynają opadać z drzewa, a ich łupina pęka i można ją łatwo oddzielić od skorupki orzecha, to znak, że owoce są już dojrzałe.
Jak zbierać orzechy włoskie?
W zasadzie odpowiedź na pytanie: jak zbierać orzechy włoskie, jest bardzo prosta. Najmniej wymagającym sposobem jest zbieranie owoców, które już opadły z drzewa. Jeśli ich zielona, mięsista otoczka nadal przylega do łupiny, należy ją oddzielić. Najczęściej można to zrobić rękoma, a w trudniejszych przypadkach można użyć nożyka. Warto pamiętać, że sok z orzecha mocno farbuje ręce, więc podczas tej czynności najlepiej nosić rękawiczki.
Niekiedy zdarza się, że część owoców nadal pozostaje na drzewie, wówczas można je strząsnąć z pomocą długiej żerdzi lub zrywać z drabiny prosto do koszyka. W ten sposób można zbierać orzechy, które jeszcze nie wypadły z otoczki, pomimo że pękła.
Jak przechowywać orzechy włoskie?
Orzechy włoskie najlepiej przechowywać w łupinach. Chronią one nasiona przed pleśnią, nadmiernym wysuszeniem oraz jełczeniem zawartych w nich tłuszczy. Poza tym w obranych orzechach mogą żerować mole spożywcze, które bardzo lubią te nasiona.
Aby orzechy przetrwały zimę w doskonały stanie, należy po zebraniu rozłożyć je na gazecie lub innym papierze w ciepłym, suchym miejscu i nieco przesuszyć. Orzechy włoskie można suszyć w słońcu lub wewnątrz pomieszczeń. Nie należy ich mocno wysuszać, a jedynie usunąć wilgoć, która mogłaby sprawić, że owoce spleśnieją. Podczas zimy najlepiej przechowywać je w wiklinowym koszu bądź lnianym worku.
Jak przechowywać orzechy włoskie obrane z łupin? Najlepiej zamknąć je w słoiku, jeśli istnieje ryzyko, że dotrą do nich mole spożywcze. Jeśli w domu nie ma szkodników, nasiona można przechowywać w papierowej torebce. Łuskane orzechy włoskie można także zamrozić.