Jak idealnie wyczyścić piekarnik
Brudne, zaschnięte i przypalone resztki jedzenia w piekarniku nie wyglądają zachęcająco. Mamy kilka skutecznych sposobów na usunięcie wszelkich zanieczyszczeń z twojego piekarnika.
1. Świeże plamy posyp solą
Jeśli w trakcie pieczenia wycieknie tłuszcz, posyp plamę solą i kontynuuj pieczenie. Gdy piekarnik jest jeszcze ciepły, wytrzyj go papierowym ręcznikiem.
2. Przyschnięte plamy – namocz
Przyschnięte resztki jedzenia zmiękcz szmatką lub ręcznikiem papierowym namoczonym w wodzie z płynem do mycia naczyń. Odczekaj kilka minut i zmyj.
3. Użyj soli z parafiną
Gdy poprzednie metody nie skutkują, wymieszaj łyżkę oleju parafinowego z 2 łyżkami soli. Pastę nałóż na ostrą stronę gąbki i wyszoruj uciążliwe zabrudzenia.
4. Umyj sodą i ciepłą wodą
Gdy pozbędziesz się już wszystkich zabrudzeń, wsyp 3 łyżki sody do litra ciepłej wody. W tym roztworze namocz gąbkę i wilgotną przetrzyj piecyk.