Reklama

Reklama

Jak idealnie wyczyścić piekarnik

Brudne, zaschnięte i przypalone resztki jedzenia w piekarniku nie wyglądają zachęcająco. Mamy kilka skutecznych sposobów na usunięcie wszelkich zanieczyszczeń z twojego piekarnika.

1. Świeże plamy posyp solą

Jeśli w trakcie pieczenia wycieknie tłuszcz, posyp plamę solą i kontynuuj pieczenie. Gdy piekarnik jest jeszcze ciepły, wytrzyj go papierowym ręcznikiem.

2. Przyschnięte plamy – namocz

Reklama

Przyschnięte resztki jedzenia zmiękcz szmatką lub ręcznikiem papierowym namoczonym w wodzie z płynem do mycia naczyń. Odczekaj kilka minut i zmyj.

3. Użyj soli z parafiną

Gdy poprzednie metody nie skutkują, wymieszaj łyżkę oleju parafinowego z 2 łyżkami soli. Pastę nałóż na ostrą stronę gąbki i wyszoruj uciążliwe zabrudzenia.

4. Umyj sodą i ciepłą wodą

Gdy pozbędziesz się już wszystkich zabrudzeń, wsyp 3 łyżki sody do litra ciepłej wody. W tym roztworze namocz gąbkę i wilgotną przetrzyj piecyk.

Dowiedz się więcej na temat: piekarnik

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje