Jak kupić dobre mięso wieprzowe?
Kupując najpopularniejsze mięso wieprzowe, czyli schab, szynkę, lub łopatkę pamiętajmy o kilku ważnych kwestiach.
Radzi ekspert Rewii Hanna Szymkiewicz - doświadczona mistrzyni kulinarna.
Wybieraj mięso o świeżym zapachu i jasnoróżowym, ale nie bladym kolorze. Zbyt jasna barwa mięsa świadczy o tym, że jest w nim sporo wody, a podczas smażenia czy duszenia będzie się rozpadać.
Wieprzowina doskonale komponuje się z majerankiem, tymiankiem, rozmarynem, kminkiem, cząbrem. Ponadto przed smażeniem czy pieczeniem można ją natrzeć czosnkiem.
Wieprzowinę można marynować. Ja nacieram ją mieszanką oleju lub oliwy z oliwek, łyżki czerwonego wina i przypraw, w których obowiązkowo jest majeranek, który lubię.
Na pieczeń nadaje się karkówka, schab i szynka. Do smażenia i duszenia: karkówka, łopatka, polędwica, biodrówka, schab oraz żeberka.
Zobacz więcej!