Reklama

Reklama

Jak kupić dobre mięso wieprzowe?

Kupując najpopularniejsze mięso wieprzowe, czyli schab, szynkę, lub łopatkę pamiętajmy o kilku ważnych kwestiach.

Radzi ekspert Rewii Hanna Szymkiewicz - doświadczona mistrzyni kulinarna.

Reklama

Wybieraj mięso o świeżym zapachu i jasnoróżowym, ale nie bladym kolorze. Zbyt jasna barwa mięsa świadczy o tym, że jest w nim sporo wody, a podczas smażenia czy duszenia będzie się rozpadać.

Wieprzowina doskonale komponuje się z majerankiem, tymiankiem, rozmarynem, kminkiem, cząbrem. Ponadto przed smażeniem czy pieczeniem można ją natrzeć czosnkiem.

Wieprzowinę można marynować. Ja nacieram ją mieszanką oleju lub oliwy z oliwek, łyżki czerwonego wina i przypraw, w których obowiązkowo jest majeranek, który lubię.

Na pieczeń nadaje się karkówka, schab i szynka. Do smażenia i duszenia: karkówka, łopatka, polędwica, biodrówka, schab oraz żeberka.

Zobacz więcej!



Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje