Jak mrozić i rozmrażać grzyby? O tym musisz pamiętać

Mrożenie grzybów cieszy się mniejszą popularnością niż suszenie, jednak to równie dobry sposób na wydłużenie ich trwałości. Aby grzyby nie straciły swoich walorów smakowych czy odpowiedniej konsystencji, należy wiedzieć o kilku wskazówkach. Jak prawidłowo mrozić i rozmrażać grzyby?

Mrożenie grzybów jest świetnym sposobem na przedłużenie ich świeżości
Mrożenie grzybów jest świetnym sposobem na przedłużenie ich świeżości123RF/PICSEL

Dlaczego warto mrozić grzyby?

Chociaż najpopularniejszym sposobem konserwowania grzybów jest znane od pokoleń suszenie, głębokie ich mrożenie sprawdzi się równie dobrze. Grzyby składają się nawet w 90 proc. z wody, a resztę stanowi białko, witamin oraz składnik odżywcze.

Są małokaloryczne i mogą być z powodzeniem zamiennikiem mięsa w diecie wegetariańskiej. Ich mrożenie jest na pewno mniej czasochłonne aniżeli suszenie, prostsze i bardzo uniwersalne.

Jak mrozić grzyby?

Przed zamrożeniem grzybów należy je oczyścić i pokroić na kawałki, aby mogły nadawać się bezpośrednio do przygotowania posiłku
Przed zamrożeniem grzybów należy je oczyścić i pokroić na kawałki, aby mogły nadawać się bezpośrednio do przygotowania posiłku 123RF/PICSEL

Przez zamrożeniem grzyby należy dokładnie oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i poddać je krótkotrwałemu obgotowaniu - wówczas będzie można znacznie dłużej je przechowywać. Przed włożeniem do zamrażarki należy jednak dobrze odsączyć je z wody. Niektóre gatunki - np. kurki czy rydze zaleca się gotowa do 10 minut - w przeciwnym wypadku po rozmrożeniu będą gorzkie.

Grzyby do zamrożenia warto porcjować w takiej ilości, aby była idealna na jeden raz. Zanim jednak znajdą się w woreczkach czy pojemnikach, warto wstawić je na tacce do zamrażalnika na minimum jeden dzień. Dzięki temu się nie skleją.

Jak rozmrażać grzyby?

Grzyby trzeba rozmrażać w określony sposób
Grzyby trzeba rozmrażać w określony sposób123RF/PICSEL

Rozmrażanie grzybów powinno odbywać się według określonych zasad - dzięki nim zachowają swój smak, aromat i pożądaną konsystencję.

Raz zamrożone grzyby można bezpośrednio przełożyć do garnka czy na patelnie, bez czekania na samoistne rozmrożenie. Przyrządzone już nie należy jednak zamrażać ponownie.

Co ciekawe, całkowite rozmrożenie grzybów przed obróbką termiczną może niekorzystnie wpłynąć na ich smak. Lepiej więc ugotować je czy usmażyć, gdy będą jeszcze delikatnie zamarznięte. Dzięki temu zachowają wyjątkowy aromat, odpowiednią konsystencję oraz wyrazisty smak. Niczym nie będą odbiegać od grzybów świeżo zerwanych w lesie.

***

Czytaj również: 

Kampania "16 dni przeciw przemocy wobec kobiet"materiały prasowe
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas