Kiedy jadalne grzyby mogą stać się trujące? Jak prawidłowo przechowywać grzyby

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
6
Udostępnij
Grzyby po ususzeniu nie mogą mieć śladów wilgoci. Należy je przechowywać w szczelnych pojemnikach
Grzyby po ususzeniu nie mogą mieć śladów wilgoci. Należy je przechowywać w szczelnych pojemnikachGetty Images

Jak postępować z zebranymi grzybami?

Grzyby należy przebrać i przerobić jeszcze tego samego dnia
Grzyby należy przebrać i przerobić jeszcze tego samego dniabaffos123RF/PICSEL

Jak mrozić grzyby?

  • Prawdziwki
  • Podgrzybki
  • Kozaki
  • Maślaki
  • Kurki
  • Rydze
  • Kanie

Jak suszyć grzyby?

Oczyszczanie grzybów z zabrudzeń, ściółki leśnej i piasku należy wykonać starannie i bardzo dokładnie
Oczyszczanie grzybów z zabrudzeń, ściółki leśnej i piasku należy wykonać starannie i bardzo dokładnie123RF/PICSEL123RF/PICSEL
  • Susz grzyby w specjalnej suszarce, w piekarniku ewentualnie nad piecem opalanym drewnem. Suszenie grzybów na słońcu, na kaloryferze, nad kuchenką gazową grozi ich zepsuciem.
  • Pokrój grzyby przed suszeniem na średniej wielkości kawałki. Zbyt duże kawałki grzybów będą się suszyć wolniej i mogą spleśnieć, zanim się ususzą.
  • Nie układaj kawałków tak, aby się ze sobą stykały. Odstęp zapewni lepszą cyrkulację powietrza i usprawni proces suszenia.
  • Co jakiś czas obracaj grzyby.
  • Dobrze dosuszone grzyby przechowuj w szczelnych słoikach. Niedosuszone grzyby mogą się zepsuć lub spleśnieć.

Grzyby marynowane

Grzyby z powodzeniem możemy zamarynować, by cieszyły nasze podniebienia także zimą
Grzyby z powodzeniem możemy zamarynować, by cieszyły nasze podniebienia także zimą123RF/PICSEL
„Ewa gotuje”: BuchtaPolsatPolsat
zdjęcie
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
5
Super
relevant
1
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
6
Udostępnij
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na