Kiedy jadalne grzyby mogą stać się trujące? Jak prawidłowo przechowywać grzyby

Sezon na grzyby w pełni, a, jak zapowiadają eksperci, jego szczyt dopiero przed nami. Grzybiarze już wynoszą z lasów pełne kosze i często stają przed pytaniem, jak zakonserwować i przechowywać taką ilość grzybów, by zachowały jak najwięcej wartości odżywczych i smakowych. Sprawa jest rzeczywiście poważna, ponieważ nieprawidłowe przechowywanie grzybów może sprawić, że nawet jadalne grzyby staną się trujące.

Grzyby po ususzeniu nie mogą mieć śladów wilgoci. Należy je przechowywać w szczelnych pojemnikach
Grzyby po ususzeniu nie mogą mieć śladów wilgoci. Należy je przechowywać w szczelnych pojemnikachGetty Images

Ciepła i wilgotna jesień zawsze przynosi grzybiarzom sporo radości. Niestety obfite zbiory oznaczają nie tylko smaczne potrawy i przetwory z grzybów. Każdego roku sezon na grzyby wiąże się z licznymi zatruciami, a niektóre z nich mogą być szczególnie niebezpieczne. Wiele zatruć wiąże się z tragicznymi w skutkach pomyłkami, ponieważ niektóre gatunki grzybów trujących są łudząco podobne do jadalnych. Aby uniknąć zatruć, należy bezwzględnie przestrzegać zasad bezpieczeństwa podczas grzybobrania.

Ale także nieprawidłowe obchodzenie się z zebranymi grzybami jadalnymi może doprowadzić do zatruć pokarmowych. W czasie wysypu, kiedy zbiory są szczególnie obfite i nie wszystkie grzyby możemy przyrządzić i zjeść od razu, ryzyko znacznie się zwiększa.

Jak zatem postępować z zebranymi grzybami? Jak prawidłowo przechowywać grzyby? Jakie gatunki nadają się do suszenia, mrożenia lub marynowania? Na co zwrócić uwagę podczas konserwacji grzybów, by były smaczne i zdrowe? Wyjaśniamy!

Jak postępować z zebranymi grzybami?

Prawidłowe postępowanie zaczynamy już w lesie. Grzybów nie należy zbierać do plastikowych toreb lub wiaderek. Grzyby nie tylko łatwiej się gniotą w takich warunkach, przez co trudniej je rozpoznać, ale też mogą się zaparzyć i ulec przyspieszonemu procesowi psucia. W takich grzybach wydzielają się toksyny.

Grzyby należy przebrać i przerobić jeszcze tego samego dnia, w którym zostały zebrane. Osobniki skażone pleśnią i nadpsute odrzucamy. Podobnie jak grzyby przejrzałe, w których wydziela się cholina mogąca przekształcić się w substancję toksyczną.

Grzyby należy przebrać i przerobić jeszcze tego samego dnia
Grzyby należy przebrać i przerobić jeszcze tego samego dnia123RF/PICSEL

Jak mrozić grzyby?

Zamrażanie nadmiaru grzybów jest dobrym sposobem konserwacji, jednak nie wszystkie gatunki grzybów nadają się do mrożenia na surowo.

Gatunki grzybów dobre do mrożenia na surowo:

  • Prawdziwki
  • Podgrzybki
  • Kozaki
  • Maślaki

Jadalne grzyby blaszkowe należy zblanszować przed zamrożeniem. Grzyby obgotowujemy we wrzątku przez 5-10 minut, odcedzamy i osuszamy przed zamrożeniem. Bez blanszowania grzyby gatunków blaszkowych zgorzknieją.

Gatunki grzybów dobre do mrożenia po zblanszowaniu:

  • Kurki
  • Rydze
  • Kanie

Grzyby przeznaczone do mrożenia powinny być oczyszczone i suche. Mrozimy je w plastikowych pojemnikach, w porcjach na jednorazowe zużycie. Rozmrożonych grzybów nie wolno ponownie zamrażać.

Jak suszyć grzyby?

Oczyszczanie grzybów z zabrudzeń, ściółki leśnej i piasku należy wykonać starannie i bardzo dokładnie
Oczyszczanie grzybów z zabrudzeń, ściółki leśnej i piasku należy wykonać starannie i bardzo dokładnie123RF/PICSEL123RF/PICSEL

Suszenie to jedna z najbardziej popularnych metod konserwacji grzybów. Jednak przeprowadzona nieprawidłowo może sprawić, że na grzybach rozwinie się pleśń. Takie grzyby nie nadają się do spożycia.

Jakich błędów unikać podczas suszenia grzybów:

  • Susz grzyby w specjalnej suszarce, w piekarniku ewentualnie nad piecem opalanym drewnem. Suszenie grzybów na słońcu, na kaloryferze, nad kuchenką gazową grozi ich zepsuciem.
  • Pokrój grzyby przed suszeniem na średniej wielkości kawałki. Zbyt duże kawałki grzybów będą się suszyć wolniej i mogą spleśnieć, zanim się ususzą.
  • Nie układaj kawałków tak, aby się ze sobą stykały. Odstęp zapewni lepszą cyrkulację powietrza i usprawni proces suszenia.
  • Co jakiś czas obracaj grzyby.
  • Dobrze dosuszone grzyby przechowuj w szczelnych słoikach. Niedosuszone grzyby mogą się zepsuć lub spleśnieć.

Grzyby w piekarniku suszymy przez ok. 3 godziny w temperaturze 40 st. C przy włączonym termoobiegu i uchylonych drzwiczkach. Dosuszamy w temperaturze 50 st. C.

Grzyby marynowane

Grzyby z powodzeniem możemy zamarynować, by cieszyły nasze podniebienia także zimą
Grzyby z powodzeniem możemy zamarynować, by cieszyły nasze podniebienia także zimą123RF/PICSEL

Marynowanie grzybów w zalewie octowej to jeden z popularnych sposobów konserwacji grzybów. Gotowe słoiczki z przyjemnością wyciągniemy ze spiżarni. Do marynowania nadają się praktycznie wszystkie gatunki grzybów jadalnych. Przed marynowaniem grzyby należy dokładnie oczyścić i obgotować. Marynowane grzybki są w Polsce popularną zakąską podawaną do alkoholu. Dietetycy zastrzegają jednak, że takie połączenie bardzo obciąża żołądek i nie jest najlepsze w szczególności dla osób, które cierpią na dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

***

„Ewa gotuje”: BuchtaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas