Jak przechować marchew na zimę?

Obfite zbiory marchwi są powodem do radości, jednak rodzą też kłopot i pytanie: jak przechować marchew na zimę, by móc dłużej cieszyć się jej smakiem? Jest na to kilka prostych sposobów, które warto poznać.

Sprawdzone sposoby na przechowanie marchwi
Sprawdzone sposoby na przechowanie marchwi123RF/PICSEL

Marchew: Warzywo pełne zdrowia

Marchew jest pełna antyoksydantów, witamin i minerałów. Zawiera potas, sód, wapń, magnez, cynk i żelazo, witaminy A, C, K, E i witaminy z grupy B. Jej częste spożywanie pozytywnie wpływa na wzrok, zapobiega trądzikowi i starzeniu się skóry, reguluje poziom cholesterolu i pracę jelit. Dzięki marchwi można uniknąć miażdżycy i chorób serca.

Jak przechowywać marchew w domu?

Aby marchew dłużej zachowała świeżość, należy przechowywać ją w temperaturze od jednego do czterech stopni Celsjusza. Najlepiej sprawdzi się tutaj lodówka, ze specjalną szufladą do przechowywania warzyw. Marchew włożona na zwykłą półkę w lodówce szybko wyschnie i straci swój smak.

Jeśli nie mamy odpowiedniej szuflady lub miejsca w niej, najlepiej wynieść marchew do nieogrzewanej piwnicy, garażu czy altany. Ważne, by było to miejsce o umiarkowanej wilgotności. Nie może być ono zbyt suche, bo marchew wyschnie, jeśli zaś będzie zbyt wilgotne — warzywo może zgnić. Temperatura w pomieszczeniu powinna oscylować w pobliżu dwóch stopni Celsjusza.

Jak przechowywać marchew, jeśli nie mamy piwnicy, ani miejsca w lodówce? Sposobem jest obranie, pokrojenie i zblanszowanie warzywa. Następnie po wystygnięciu, należy podzielić marchewkę na porcje, zapakować do foliowego worka lub pojemnika i zamrozić. W zimie wystarczy ją odmrozić i dodać do zupy lub przygotować duszoną marchewkę. Można także zamrozić pokrojone bądź starte, surowe warzywo.

Jak przechować marchew na zimę? Kopcowanie marchwi

Kopcowanie to metoda przechowywania marchwi znana od wieków
Kopcowanie to metoda przechowywania marchwi znana od wieków123RF/PICSEL

Jak przechować marchew na zimę, by długo cieszyć się jej świeżym smakiem? Odpowiedzią jest kopcowanie. To sposób przechowywania marchwi, który znały już nasze babcie. Kopcowanie polega na przysypaniu dojrzałych warzyw warstwą ziemi lub piasku. Dzięki temu są one osłonięte przed mrozem, mają zapewnioną odpowiednią temperaturę oraz wilgotność. Przechowywać marchew można w wykopanych w ziemi rowach lub w pojemnikach ustawionych na przykład na balkonie czy w ogrodzie.

Kopcowanie marchwi polega na ułożeniu jej w dole o głębokości metra. Aby dodatkowo zabezpieczyć warzywa przed mrozem, dno wykopu można wyłożyć warstwą słomy. Następnie należy przysypać marchwie około sześciocentymetrową warstwą ziemi. Pozwala to schłodzić warzywa do temperatury jednego — dwóch stopni Celsjusza. Następnie po pierwszych, większych przymrozkach należy przysypać kopiec warstwami ziemi i słomy. Na początek 15 - 20 centymetrowów ziemi, następnie 20 - 30 centymetrów słomy, która zapewni izolację termiczną i ponownie 15 - 20 centymetrów ziemi.

Przechowywanie w pojemnikach polega na wsypaniu do nich warstwy ziemi, ułożeniu warzyw i przysypaniu ich piaskiem.

Zastosowanie jednej z przedstawionych powyżej metod przechowywania marchwi pozwala cieszyć się jej świeżym smakiem przez całą zimę.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas