Jak przechowywać produkty w kuchni?
Właściwe przechowywanie żywności wcale nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. I nie chodzi tylko o kwestie organizacyjne, które pozwalają zaoszczędzić sporo miejsca w kuchennych szafkach. Najważniejsze są same produkty spożywcze – co zrobić, by nie traciły swoich właściwości odżywczych, a przede wszystkim nie psuły się zbyt szybko? Poznaj przydatne organizacyjne triki i dowiedz się, jakie są najczęstsze błędy w przechowywaniu żywności. W ten sposób unikniesz marnowania jedzenia i ochronisz się przed chorobami układu pokarmowego.
Nabiał
Produkty mleczne są bardzo wrażliwe na rozwój bakterii i przedwczesne psucie się, w dodatku posiadają stosunkowo krótki termin przydatności do spożycia. Dlatego tak istotne jest przechowywanie ich w lodówce – jogurty, twarogi i sery powinno się do niej wkładać od razu po przyniesieniu ze sklepu, szczególnie latem. Często tego typu produkty dość długo przebywają w temperaturze pokojowej – np. gdy przygotowujemy posiłek albo częstujemy nimi gości przy stole. Kupując nabiał „na wagę” warto zaznaczyć na nim datę zakupu, by nie przechowywać go zbyt długo. Jest to też cenne w przypadku jajek, które należy zużyć przed upływem czterech tygodni. Sery w plastrach lub kawałkach najlepiej przechowywać w papierowych lub materiałowych opakowaniach, które zapewniają dopływ powietrza. Foliowe worki sprawiają, że na żywności szybciej pojawia się pleśń.
Mięso i ryby
Częstym błędem jest przechowywanie produktów surowych razem ze świeżymi, czyli na przykład mięsa i jajek oraz warzyw na jednej półce w lodówce. Nie bez przyczyny nowoczesne urządzenia posiadają specjalne półki (czasem zamykane) lub szuflady z oznaczeniami „mięso i ryby”. Surowe produkty należy umieszczać pod przykryciem, by znajdujące się w nich bakterie nie rozprzestrzeniły się w całej lodówce. Z kolei wędliny i ryby gotowe do spożycia (np. wędzone) najlepiej przechowywać w papierze, który zapewni dostęp powietrza.
Jak przechowywać pieczywo?
Pieczywo najczęściej przechowujemy w chlebakach lub innych specjalnych pojemnikach. Ważne, aby chleba i bułek nie trzymać w foliowych workach, ponieważ szybciej pojawia się na nich pleśń. Pieczywo najlepiej przechowywać w lnianych woreczkach, a chlebak czyścić regularnie raz w tygodniu (na przykład za pomocą wody z octem, a na noc zostawić w nim sodę oczyszczoną) – w szczelinach pojemnika i okruchach może gromadzić się pleśń, a także bakterie wywołujące salmonellozę i inne groźne choroby układu pokarmowego. W chlebaku nie należy też zostawiać gotowych kanapek z warzywami czy wędliną – w ciepłych i szczelnych warunkach szybko namnażają się bakterie.
Sypkie produkty
Sypkie produkty, takie jak makarony, mąki czy kasze wymagają szczelnych pojemników, które chronią przed wilgocią. W tym celu najlepiej zaopatrzyć się w szklane lub plastikowe naczynia – trzeba tylko zwracać uwagę na oznaczenia i wybierać te przeznaczone do kontaktu z żywnością. Przesypując produkty do pojemników, warto je podpisać (w szczególności różne rodzaje mąki czy kaszy – łatwo je pomylić), a także zapisać termin przydatności do spożycia. Mąki i kasze najlepiej przechowywać w ciemnych miejscach i niższej temperaturze (optymalna to ok. 10 stopni Celsjusza).
Których produktów nie przechowywać w lodówce?
W lodówce nie należy przechowywać niektórych warzyw i owoców. Wśród nich znajdują się ziemniaki (skrobia szybciej zamienia się w cukier i ziemniaki staną się słodsze), jabłka (szybciej stracą świeżość), pomidory, awokado i banany (przestają dojrzewać i tracą smak oraz aromat). Zimna nie lubią również miód (krystalizuje się i zmienia smak), oliwa (traci właściwą konsystencję i zmienia kolor) oraz przyprawy (ich aromat staje się mniej intensywny). W lodówce nie powinno się także przechowywać pieczywa, ponieważ trzykrotnie szybciej wysycha.