Jak przechowywać żywność w lodówce?
Umiejętne przechowywanie jedzenia ma nie tylko wymiar praktyczny, ale przede wszystkim ekonomiczny. Jak robić to z głową, by nie marnować żywności?
Większość warzyw i owoców w ogóle nie powinniśmy wkładać do lodówki. Wyjątkiem od tej reguły są m.in. warzywa liściaste, kalafior, brokuł, marchew, borówki, truskawki czy porzeczki.
Poza lodówką najlepiej trzymać ziemniaki, ogórki czy pomidory (odstępstwem od tego są oczywiście napoczęte warzywa i owoce).
Z innych produktów spożywczych trzeba też wspomnieć o miodzie czy oliwie, które zmieniają konsystencje pod wpływem niższej temperatury.
Dietetyczka Urszula Somow doradziła w szczegółach, jak zagospodarować przestrzeń w lodówce i podzieliła się także trikami na przedłużenie świeżości warzyw.
Zobacz cały film!