Jak przedłużyć czas świątecznych przyjemności kulinarnych?

Dwanaście potraw to nieodłączny element świąt. Ich przygotowanie jest pracochłonnym zajęciem, które wymaga starannego planowania. Przedświąteczne zakupy dokonywane z dużym wyprzedzeniem oznaczają, że musimy odpowiednio zadbać o właściwe przechowywanie żywności. Temat ten staje się szczególnie istotny przed świętami oraz zaraz po nich, kiedy zostaje nam mnóstwo jedzenia do zagospodarowania. Świeże ryby, mięsa, wędliny, dodatki do mięs i sałatek, produkty potrzebne do ciast – dzięki chłodziarko-zamrażarkom możemy je przechować znacznie dłużej. Wystarczy pamiętać o jednej prostej zasadzie – produkty wymagają różnej temperatury i innej wilgotności przechowywania.

Warzywa najlepiej przechowywać na dolnej półce w lodówce
Warzywa najlepiej przechowywać na dolnej półce w lodówce123RF/PICSEL

Przechowywanie w chłodziarce:

Barszcz czerwony - na górnej półce

Najwyższa temperatura panuje na górnych półkach. Zaleca się przechowywanie tam produktów, które dobrze się czują w wyższej temperaturze, takie jak mleko, jogurty lub gotowych potraw. Tradycyjny barszcz z uszkami można ustawić na półkach ze szkła hartowanego, które posiadają wysoką wytrzymałość na obciążenia.

Bigos świąteczny - na środkowej półce

Na środkowych półkach należy umieszczać te produkty, które maja krótszy termin przydatności. Należą do nich wszelkiego rodzaju sery, pokrojona wędlina lub boczek. Wędzony boczek wraz z rozmarynem z pewnością podkreślą aromat i smak świątecznego bigosu.

Śledzie do przygotowania sałatki buraczanej - najniższa półka

W chłodziarce najchłodniej jest na najniższych półkach. Powinno się w tym miejscu umieszczać produkty, które potrzebują niskiej temperatury do zachowania świeżości, takie jak ryby i mięso. Warto zadbać o odpowiedni pojemnik, by żywność zachowała cenne wartości odżywcze i nie traciła apetycznego wyglądu.

Warzywa i owoce z których przyrządzimy świąteczne specjały - w szufladach

W dolnych szufladach, gdzie temperatura jest zbliżona do 8 st. C, ale jest większa wilgotność, panują idealne warunki dla owoców i warzyw. Pietruszka, marchewka, seler są niezbędnym składnikiem sosu warzywnego, czyli nieodzownego towarzysza ryby po grecku. Pomarańcze, których aromat przywołuje atmosferę świąt, możemy wykorzystać jako niezastąpiony składnik tradycyjnej kutii.

Przechowywanie w zamrażarce:

Po świętach zawsze zostaje nadmiar jedzenia. Dlatego też mrożenie gotowych potraw to doskonały sposób zachowania ich walorów smakowych oraz odżywczych. Na co przede wszystkim należy zwrócić uwagę podczas zamrażania?

- Ważne jest szybkie schłodzenie. Jednorazowe włożenie większej ilości produktów do zamrażalnika sprawa, że temperatura podnosi się, co wpływa także na pozostałe produkty. Funkcja szybkiego chłodzenia pozwala na gwałtowne obniżenie temperatury i szybkie zamrożenie. - podkreśla Krzysztof Wasilewski, ekspert marki Liebherr.

Pierogi z kapustą i grzybami - zamrożone do 12 miesięcy

Do strunowych woreczków najlepiej włożyć mniejsze porcje pierogów, które można po jakimś czasie rozmrażać, nie tracąc przy tym ich smaku i aromatu. Po podgrzaniu pierogi smakują jeszcze lepiej niż w święta, o czym doskonale wiedzą miłośnicy tych tradycyjnych dań.

Makowce - zamrożone do 3 miesięcy

Świąteczne wypieki z powodzeniem można zamrażać i delektować się nimi już po świętach.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas