Jak przedłużyć świeżość chleba?

Chrupiąca skórka, miękki środek i ten zapach… Taki chleb wszyscy lubimy. Problem jednak w tym, że pieczywo bardzo szybko traci te cenione przez nas walory. Co zrobić, by chleb dłużej zachował świeżość i smak? Oto garść prostych, domowych sposobów.

Chleb najlepiej przechowywać w lnianym woreczku
Chleb najlepiej przechowywać w lnianym woreczku123RF/PICSEL

Mimo różnorakich diet, mody na bezglutenową żywność i dbałości o szczupłą sylwetkę, dla wielu z nas chleb wciąż pozostaje jednym z najważniejszych elementów codziennej diety. Niestety, jego jakość często pozostawia wiele do życzenia. W sklepie czy piekarni jeszcze ciepły, w kilkanaście godzin po przyniesieniu do domu twardnieje i przestaje nadawać się do jedzenia. W efekcie, niedojedzone bochenki często lądują w koszu.

Marnotrawstwa jedzenia i pieniędzy można jednak uniknąć. Oto kilka sposobów, które sprawią, że chleb zachowa świeżość na dłużej.

Co zrobić, by chleb był świeży: Przechowywanie

Kluczem do sukcesu jest przechowywanie. Ani plastikowe siatki ani papierowe torebki, nie są odpowiednim rozwiązaniem. Chleb, przechowywany w tych pierwszych, stanie się "gumiasty", te drugie zaś, sprzyjają szybkiemu wysychaniu. Chleb najdłużej zachowa świeżość, gdy zawiniemy go w lnianą ściereczkę lub umieścimy w woreczku, uszytym z tego materiału.

Warto też zwrócić uwagę na to, w jakim sąsiedztwie przechowujemy chleb. Pieczywa jasnego i ciemnego nie należy przechowywać obok siebie. To drugie pleśnieją bowiem o wiele szybciej.

Cheb w foliowym woreczku? To nienajlepszy pomysł
Cheb w foliowym woreczku? To nienajlepszy pomysł123RF/PICSEL

Co zrobić, by chleb był świeży: Trik z jabłkiem

Dobrym pomysłem jest też, dziś nieco zapomniany, babciny sposób. Polega on na umieszczeniu w woreczku z chlebem połówki jabłka. Owoc zapobiegnie szybkiemu wysychaniu pieczywa. Trzeba jednak zachować ostrożność - jeśli pozostawimy jabłko na dłużej niż jeden-dwa dni, może pojawić się na nim pleśń. Owoc warto więc po tym czasie wymienić na świeży.

Co zrobić, by chleb był świeży: Zamrażanie

A co, jeśli zakupiony bochenek jest zbyt duży, by zjeść go w ciągu kilku dni? W takiej sytuacji chleb można przekroić na pół, a jedną z części po prostu zamrozić. Pieczywo należy umieścić w foliowym woreczku i włożyć do zamrażalnika.

Chleb po rozmrożeniu można umieścić na kwadrans w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku. To podkreśli jego smak.

Zobacz również:

„Ewa gotuje”: Fish piePolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas