Jak przygotować bazę do zupy

Bulion to podstawa! Każdą zupę gotujemy na wywarze warzywnym lub warzywno-mięsnym z przyprawami. Im dłużej gotujemy tę „bazę” do zupy, tym jest smaczniejsza i bardziej esencjonalna (nawet 2-3 godz.).

Bulion to podstawa w przygotowaniu smacznej zupy
Bulion to podstawa w przygotowaniu smacznej zupy123RF/PICSEL

Bulion (wywar) gotujemy na bardzo małym ogniu, bez przykrycia. Solimy na samym końcu (najlepiej solić już przygotowaną zupę, a nie bulion).

Mięsny wywar do zupy: Aby ugotować smaczny mięsny wywar do zupy, mięso (np. szponder) zawsze wkładamy do zimnej wody (wtedy mięso „odda” smak wywarowi). Włożone do gorącej wody, zatrzyma soki wewnątrz („zamknie” się).

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas