Jak rozmrozić lodówkę i zamrażarkę?

Lodówka wymaga czyszczenia przynajmniej raz w miesiącu. Jednak co zrobić, gdy w lodówce zaczyna zbierać się szron? Należy ją niezwłocznie rozmrozić! Dzięki temu, będziemy mieć pewność, że nasza lodówka daje z siebie wszystko i nie zastaniemy jej za jakiś czas zepsutej. Jak rozmrozić lodówkę? Jak rozmrozić zamrażarkę? To trochę czasochłonne, jednak nie takie trudne, jakim się wydaje!

Czyszczenie lodówki
Czyszczenie lodówki©123RF/PICSEL

Przygotowanie lodówki do rozmrożenia

Etap I
©123RF/PICSEL

Aby rozmrozić lodówkę, wpierw musimy wyciągnąć z niej jedzenie. To sprawa wiadoma. Ale co potem?

Ustaw termostat na pozycji wyłączonej, a następnie wyłącz lodówkę z prądu. Nie zapomnij zostawić otwartych drzwi lodówki, aby mieć pewność, że lodówka właściwie się rozmrozi.

Wyjmij wszystkie ruchome części z lodówki aby je umyć. Do wymycia wystarczy ciepła woda i płyn do naczyń. Oczywiście, należy wszystko później właściwie wysuszyć, aby do lodówki nie dostała się zbędna wilgoć.

Co jakiś czas sprawdzaj wnętrze lodówki. Po ściance będzie spływała woda. Należy ją na bieżąco wycierać szmatką. Woda może trochę śmierdzieć, to naturalne!

Kiedy lodówka już się rozmroziła

Etap II
©123RF/PICSEL

Kiedy rozmrożenie masz już za sobą, warto przetrzeć uszczelki wokół drzwi lodówki szmatką nasączoną spirytusem. Da nam to pewność zabicia wszystkich bakterii, które mogły się tam gromadzić.

Jeśli z lodówki wydobywa się nieprzyjemny zapach, z pomocą przyjdzie nam niezastąpiony ocet! Na jedną szklankę wody użyj jednej szklanki octu, następnie przetrzyj wnętrze lodówki gąbką zmoczoną w przygotowanym wcześniej roztworze.

Kiedy lodówka już wyschnie, możemy włożyć do niej wszystkie ruchome obiekty wraz z jedzeniem. Nie zapomnij ustawić na nowo termostatu i włączyć lodówkę do zasilania!

Co z zamrażarką?

Zamrażarka
©123RF/PICSEL

W czasie gdy będziesz rozmrażać lodówkę, jesteś zmuszony do rozmrożenia zamrażarki. Ten etap trwa nieco dłużej z uwagi na niższą temperaturę zamrażarki oraz ewentualne jej zaszronienie.

Pod żadnym pozorem nie odrywaj szronu w zamrażarce ani nie skrob powierzchni nożem! Możesz uszkodzić zamrażarkę i przy okazji sobie zaszkodzić. Za ścianą zamrażarki znajduje się układ chłodzący!

Jeśli na suficie zamrażarki znajduje się dużo szronu, już po usunięciu jej zawartości, włóż miskę, gdzie będzie mogła skapywać woda. Jeśli zarówno sufit zamrażarki, jak i ściany są zaszronione, musisz uzbroić się w cierpliwość i na bieżąco wycierać zamrażarkę z wody. W przeciwnym razie możesz zalać kuchnię!

Po rozmrożeniu, ściany zamrażarki również możesz przetrzeć roztworem octu i wody w celu pozbycia się brzydkiego zapachu (o ile występuje).

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas