Reklama

Reklama

Jak sadzić i pielęgnować lilie?

Chociaż lilie uznawane są za kwiatową elitę, wcale nie tak trudno je pielęgnować. Oto garść wskazówek, dzięki którym będą cieszyć oczy przez cały rok!

Szlachetna klasyka

Najokazalsze, o wspaniale pachnących kwiatach, lilie orientalne i ich mieszańce są delikatne – nie przetrwają zimy w ogrodzie. Jesienią trzeba będzie je wykopać i zabrać do pomieszczenia. Przechowujmy je w donicy z suchym piachem lub torfem w temperaturze ok. 2°C.

Reklama

Jeśli nie mamy piwnicy, przezimujmy je w lodówce. Zaś gdy nadejdzie wiosna, znów będziemy mogły je posadzić w ogrodzie.

Ostatnio bardzo modne są lilie drzewiaste. Dorastają nawet do 2,5 metra wysokości, a na jednej łodydze pojawia się nawet kilkanaście czasem pachnących kwiatów. Większość gatunków jest mrozoodporna.

Dzięki swej wyjątkowej odporności wyjątkowo popularne są lilie azjatyckie. Mogą zimować w ogrodzie. A latem nasz wzrok będą cieszyły kwiaty w pięknych egzotycznych, gorących kolorach.

Do wazonu

Najdłużej (2–3 tygodnie) postoją lilia Inków, agapant i warkocznica.

Ścinaj kwiaty w połowie długości (a nie tuż przy ziemi). Pozostawiona część pozwoli cebuli zebrać siły do późniejszego kwitnienia.

Pręciki zakończone pylącą końcówką lepiej usunąć. Wtedy liliami będą cieszyć się także osoby uczulone na pyłki. Ponadto opadający na kwiaty pyłek przyspiesza ich więdnięcie.

Do wazonu wlej wodę miękką (np. przegotowaną) i wymieniaj ją codziennie.

Przed wstawieniem do wazonu usuń dolne liście, by nie gniły zanurzone w wodzie. Łodygi ostrym nożykiem przytnij już pod wodą, by nie podeschły i lepiej ją chłonęły.

Kwiaty jednego dnia

Liliowiec nazywany jest także „lilią jednego dnia”, bo jego kwiaty pojawiają się tylko na jeden dzień. Kwiaty są nie tylko piękne, ale i jadalne.

Możesz spożyć je na surowo lub na ciepło w cieście naleśnikowym. Ich inną zaletą jest to, że są mało wymagające i odporne na mrozy. Latem dobrze jest je nawieźć 3-4 razy.

Podlewanie: Cebulowy napar

Warzywo to zawiera naturalne antybiotyki, dlatego napar z cebuli można wykorzystać do zwalczania chorób grzybowych, a także profilaktycznie. Zalej 20 g cebuli lub 50 g jej łupinek 1 l wrzątku. Przykryj i odstaw na co najmniej 6 godzin. Ostudź i odcedź. Podlewaj rośliny naparem – raz w tygodniu (leczniczo), 2 razy w miesiącu (profilaktycznie).

Jak uprawiać lilie wodne? Czytaj na następnej stronie!

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje