Jak sadzić seler, by wyrósł duży? Jeden błąd może zniszczyć zbiór
Seler korzeniowy to smaczne i zdrowe warzywo, które z powodzeniem może być uprawiane w przydomowych warzywnikach. Jednak jego uprawa nie należy do najprostszych. Aby uzyskać selery odpowiedniej wielkości, należy zastosować się do kilku ważnych reguł. Co zrobić, aby uzyskać dorodne selery?
![Zastosuj trik z nożem, a selery "pójdą w korzeń"](https://i.iplsc.com/0006W87NGB72QJIV-C322-F4.webp)
Seler jest chętnie wykorzystywany w polskich domach. Dodaje się go do zup, sałatek jarzynowych, gulaszy. Wielu smakoszy uwielbia surówki z selera i selerowe puree. Jednak w przydomowych ogródkach nie gości zbyt często, ponieważ ma opinię rośliny trudnej. Błędy popełnione podczas uprawy skutkują tym, że korzeń nie wyrasta do odpowiednich rozmiarów, a selerki o średnicy dwuzłotówki trudno wykorzystać do czegokolwiek. Nie oznacza to, że musimy rezygnować z uprawy własnych selerów. Wystarczy zastosować się do kilku podstawowych zasad, a selery z własnego warzywnika będą cieszyć oko i podniebienie.
Jak sadzić selery? Wysiew i rozsada
Selery wysiewa się do pojemników już w połowie lutego (do początku marca). Jeśli przegapiliśmy ten moment nic straconego. Połowa maja to czas na wysadzanie sadzonek selera do gruntu. Jeśli nie mamy własnych, możemy zakupić gotowe sadzonki w sklepach lub na giełdach ogrodniczych. Sadzonki powinny mieć około 5 liści. Aby seler wyrósł do odpowiednich rozmiarów nie może być sadzony zbyt gęsto - odpowiedni rozstaw dla selera korzeniowego to 30x 40 cm. Sadzonki należy sadzić bardzo starannie, w spulchnionej glebie , zwracając uwagę na to by korzenie nie były podwinięte, a sadzonka nie była zasadzona zbyt głęboko lub za płytko. Zasadź sadzonkę na dokładnie tej samej głębokości na jakiej rosła w rozsadzie.
Czytaj też: Seler w codziennej diecie
Uprawa selera: Wymagania glebowe i stanowisko
Wymagania glebowe selera są duże. Gleba powinna być żyzna, niezbyt ciężka, o odczynie obojętnym, wilgotna, ale nie podmokła. Stanowisko powinno być słoneczne.
Selera nie należy sadzić na tych samych grządkach przez kolejny rok z rzędu. Nieodpowiednie będą także grządki po takich warzywach jak: pietruszka, marchew, cebula, por, koper. Dobrym przedplonem są warzywa kapustne.
Uprawa selera: Podlewanie i nawożenie
Jedną z najważniejszych zasad w uprawie selera jest stałe utrzymywanie wilgotnego podłoża. Roślina potrzebuje dużo wody i wymaga regularnego (w latach suchych nawet codziennie) podlewania. Należy także pamiętać o regularnym plewieniu grządki i spulchnianiu gleby.
Seler może być uprawiany w pierwszym roku po oborniku. Na wiosnę glebę można wzbogacić kompostem. Zaleca się zastosowanie nawozu azotowego dwukrotnie w ciągu wegetacji.
Uprawa selera: Sztuczka z nożem
![Uprawa selera nie należy do najłatwiejszych](https://i.iplsc.com/000H3P80E4DGAY2F-C322-F4.webp)
Doświadczeni ogrodnicy zalecają jeszcze jeden trik powodujący, że seler rośnie w korzeń. Kilka razy w ciągu wegetacji zagłębiają nóż w ziemi obcinają korzenie boczne wokół bulwy (zostają tylko te rosnące pod bulwą). Całą operację należy przeprowadzać bardzo ostrożnie, aby nie uszkodzić bulwy.
Czytaj też: Seler - sprzymierzeniec szczupłej sylwetki