Jak samemu uprawiać w ogródku jagody goji?
Cena suszonych owoców goji oscyluje między 40 a 60 zł za kilogram. Jeśli wierzyć tym, którzy sprzedają te "czerwone diamenty", to mają one wręcz cudowne działanie: wzmacniają układ odpornościowy, poprawiają pracę wątroby, nerek oraz ogólną witalność, są źródłem wielu cennych składników, a spożywane regularnie – jak zaleca chińska medycyna – bardzo pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu (podobno nawet opóźniają procesy starzenia). Nie każdy wie, że roślinę tę można uprawiać samemu: przy domu, na działce lub nawet w donicy na balkonie. O szczegółach tej uprawy przeczytacie poniżej.
Biologia rośliny
"Jagoda Goji" to powszechna nazwa kolcowoju chińskiego (Lycium chinense), krzewu z rodziny psiankowatych. Dorasta do 2-3 m wysokości i przybiera formę krzewu o przewieszających się pędach pokrytych cierniami. Pod koniec maja pojawiają się na nich fioletowe, miododajne kwiaty, z których od sierpnia powstają czerwone owoce o długości około 2 cm. W naszym klimacie dojrzewają one pod koniec października.
W szkółkach można się spotkać z kilkoma odmianami kolcowoju. Różnią się one głównie kształtem oraz smakiem owoców, np. jagody odmian ‘No 1’ i ‘New Big’ są słodsze od owoców odmiany ‘Korean Big’ i nie mają typowej dla goji goryczki.
Wymagania siedliskowe
Roślina wymaga gleb przepuszczalnych i żyznych, ale nie gliniastych. Źle będzie też rosnąć na ciężkich i podmokłych stanowiskach.
Kolcowój jest rośliną światłolubną, dlatego wybieramy dla niego dobrze naświetlone i ciepłe stanowisko.
Odporny na zanieczyszczenia powietrza, susze i mrozy, jest rośliną bardzo łatwą i wdzięczną w uprawie. Doskonale nadaje się do uprawy w warunkach miejskich, np. w donicy na balkonie.
Dla lepszego owocowania dobrze jest posadzić w niedalekiej odległości od siebie przynajmniej dwa krzewy kolcowoju.
Zabiegi pielęgnacyjne
Do podstawowych zabiegów, o których musimy pamiętać przy uprawie jagód goji jest przycinanie krzewów wiosną, przez 2-3 lata od czasu jej posadzenia, co sprzyja lepszemu rozkrzewianiu się. Starsze rośliny przycinamy jesienią, po zbiorach owoców. Stosujemy cięcia odmładzające i prześwietlające, gdyż krzewy mają tendencje do zagęszczania się.
Wilgotne lato może spowodować, że nasze roślinki zostaną zaatakowane przez choroby grzybowe, najczęściej jest to mączniak prawdziwy albo szara pleśń. Kolcowój jest dość podatny na te choroby, dlatego powinniśmy wiosną, kiedy zaczną rozwijać się liście, wykonać profilaktyczne opryski środkami zalecanymi przeciwko tym infekcjom. Ważne jest również, aby nie sadzić krzewów za gęsto i nie dopuszczać do ich nadmiernego zagęszczanie się.
Roślina nie ma jakiś szczególnych wymagań, jeśli chodzi o nawożenie, w ciągu sezonu wegetacyjnego (najpóźniej do połowy lipca) możemy stosować nawóz azotowy, albo w kwietniu użyć nawozu długodziałającego.
Zbiór owoców
Z dwuletniej, odpowiednio pielęgnowanej rośliny można zebrać nawet 2 kilogramy owoców! Ich zbiór przeprowadzamy w ten sposób, że pod rośliną rozścielamy siatkę lub tkaninę i potrząsamy krzewem tak, by jagody same opadły. Nie powinniśmy zrywać ich palcami, gdyż dotknięcie owoców powoduje utlenienie, a w konsekwencji czernienie ich miąższu. Poza tym powinno się zbierać jedynie dojrzałe jagody, a tylko te powinny opaść po potrząśnięciu krzewem.
Owoce jakie można kupić, są podobno suszone na słońcu, ale w Polsce pora ich zbioru przypada na przełom października i listopada, więc raczej nie jest to możliwe. Suszymy je więc na kaloryferach, suszarkach do owoców lub w piekarnikach, nie powinno to znacznie wpłynąć na ich jakość.