Jak uprawiać stewię?

Stewia (<i>Stevia rebaudiana</i>) należy do najsłodszych roślin, jakie rosną na Ziemi! O jej zaletach bardzo dobrze wiedzą diabetycy, ponieważ już od kilkudziesięciu lat na szeroką skalę produkuje się z niej słodzik. Liście stewii, mimo że nie zawierają cukru i nie mają żadnej wartości kalorycznej, są nawet do 30 razy słodsze niż czysty cukier. W sprzedaży są dostępne syropy ze stewii, suszone liście, ale czasem można się spotkać z nasionami lub sadzonkami tej rośliny. Jej pielęgnacja wcale nie należy do trudnych, jeśli więc cenimy stewię za jej wspaniałe właściwości, możemy uprawiać ją sami!

Wymagania siedliskowe

Uprawa stewii jest łatwa, nie ma ona dużych wymagań siedliskowych. W naszych warunkach klimatycznych może być uprawiana w sezonie w gruncie. Innym pomysłem jest też trzymanie jejprzez cały rok w doniczce na parapecie. Najlepiej rośnie w glebie lekkiej, przepuszczalnej, o dużej zawartości składników organicznych i lekko kwaśnym odczynie. Toleruje stanowiska niezalewane wodą, ponieważ łatwo w mokrym podłożu choruje i gnije. Gleba powinna być cały czas lekko wilgotna.

Stewia jest rośliną światłożądną, dlatego sadzimy ją w miejscu dobrze nasłonecznionym, a w domu wybieramy dla niej dobrze oświetlony parapet. Musi to być miejsce osłonięte od silnych wiatrów, gdyż jest to roślina dość krucha, szczególnie w okresie wzrostu. W naszym klimacie stewia uprawiana w gruncie jest rośliną jednoroczną, ginie w temperaturze niższej niż -5°C.

Uprawa stewii w gruncie

Jeśli chcemy uprawiać stewię w celu uzyskania dobrego materiału – suszu liściowego, którego chcemy później używać, najlepiej zacząć od zakupu nasion lub sadzonek z pewnego źródła. Nasiona wysiewamy na początku kwietnia do skrzynki i kiedy wykiełkują, pikujemy do wielodoniczek. Około połowy maja, po „zimnych ogrodnikach” możemy podrośniętą rozsadę wysadzić do wcześniej przygotowanego gruntu.

Sadzimy w rozstawie ok.60cm x 60cm, ponieważ roślina powinna mieć miejsce żeby się krzewić. Przed posadzeniem powinniśmy oczywiście odpowiednio zahartować sadzonki. Pielęgnacja roślin przez kilka najbliższych miesięcy polegać będzie na podwiązywaniu słabszych roślinek do palików, ewentualnym przycinaniu wierzchołków, (jeśli chcemy mieć bardziej zagęszczone krzewy), oraz podlewaniu w okresie suszy i ich odchwaszczaniu.

Zbiór

Zbiór przeprowadzamy tak późno jak się tylko da, ponieważ im później tym więcej słodyczy jest w liściach stewii. W naszym klimacie wypada to na okres od połowy września aż do początku października. Rośliny kosimy w całości i suszymy w miarę możliwości również całości, a następnie suche kruszymy, otrzymując pożądany surowiec.

Zastosowanie stewii

Zastępując stewią cukier, na pewno wpłyniemy na poprawę zdrowia rodziny. Oprócz tego, że jest dużo słodsza od cukru, a co za tym idzie – bardziej wydajna, działa przeciwpróchniczo (dlatego polecana jest też dla dzieci), nie ma kalorii (często stosowana jest jako zamiennik cukru dla osób odchudzających się), a dodatkowo nieznacznie obniża ciśnienie krwi. Stewia, dzięki swym właściwościom może być również używana w kuchni przy pieczeniu ciast, robieniu deserów i napojów. Coraz więcej przepisów pojawia się w internecie, warto więc poeksperymentować.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas