Jak usunąć brzydki zapach w kuchni

Produkty, których używasz na co dzień, np. sól, kawa, zioła, neutralizują niemiłą woń.

W kuchni nieustannie mieszają się najróżniejsze aromaty. Są jednak domowe sposoby, które sprawią, że mimo przygotowywania potraw z ryb, owoców morza, kapusty, brokułów, czosnku czy cebuli, to pomieszczenie pozostanie pachnące i świeże.

Z kapusty i brokułów

Reklama

Gdy gotujesz kapustę, gołąbki, szparagi, brokuły lub kalafior, w domu długo utrzymuje się przykry zapach. Unikniesz tego, gdy wrzucisz do garnka skórkę ciemnego chleba.  Jeśli zapach już się pojawił, zagotuj w małej ilości wody zioła: miętę, pieprz i majeranek. Przykra woń na pewno się ulotni.

Po cebuli i czosnku

Zdarza się, że doświadczenia kulinarne zostawiają nieprzyjemny zapach na drewnianej desce do krojenia lub... naszych dłoniach, np. gdy nacieramy mięso czosnkiem lub cebulą. Jak się go pozbyć? Deskę posyp grubą warstwą soli i zostaw na noc. Rano umyj ją i przetrzyj sokiem z cytryny. Do dłoni użyj specjalnego mydła, które pachnie limonką i neutralizuje nieprzyjemne zapachy. Dodatkowo pielęgnuje skórę.

Z ryb i owoców morza

Jeśli chcesz zapobiec brzydkiemu zapachowi w trakcie smażenia ryby, połóż razem z nią na patelni plastry surowego ziemniaka. Wchłoną rybi zapach. Gdy nieprzyjemna woń po smażeniu ryby już unosi się w kuchni, warto uprażyć na patelni dwie łyżki zmielonej kawy. Jej aromat zabije przykry zapach.

Woń spalenizny


Gdy coś mocno się przypali, np. pieczeń, wrzuć do rozgrzanego piekarnika skórki cytrusów (pomarańcze, cytryny, mandarynki) i delikatnie je podpiecz. Możesz też umieścić w nim pomarańcze nadziewane goździkami i lekko je upiec. Równie skutecznie działa mieszanka przypraw. Do niewielkiej ilości wody w rondlu wsyp torebkę cynamonu oraz kilkanaście goździków. Pod przykryciem doprowadź mieszankę do wrzenia. Miły aromat wypełni całe pomieszczenie.




Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje