Jak usunąć brzydki zapach w kuchni

Produkty, których używasz na co dzień, np. sól, kawa, zioła, neutralizują niemiłą woń.

Gdy gotujesz brokuły lub kalafior, w domu długo utrzymuje się przykry zapach.
Gdy gotujesz brokuły lub kalafior, w domu długo utrzymuje się przykry zapach.123RF/PICSEL

W kuchni nieustannie mieszają się najróżniejsze aromaty. Są jednak domowe sposoby, które sprawią, że mimo przygotowywania potraw z ryb, owoców morza, kapusty, brokułów, czosnku czy cebuli, to pomieszczenie pozostanie pachnące i świeże.

Z kapusty i brokułów

Gdy gotujesz kapustę, gołąbki, szparagi, brokuły lub kalafior, w domu długo utrzymuje się przykry zapach. Unikniesz tego, gdy wrzucisz do garnka skórkę ciemnego chleba.  Jeśli zapach już się pojawił, zagotuj w małej ilości wody zioła: miętę, pieprz i majeranek. Przykra woń na pewno się ulotni.

Po cebuli i czosnku

Zdarza się, że doświadczenia kulinarne zostawiają nieprzyjemny zapach na drewnianej desce do krojenia lub... naszych dłoniach, np. gdy nacieramy mięso czosnkiem lub cebulą. Jak się go pozbyć? Deskę posyp grubą warstwą soli i zostaw na noc. Rano umyj ją i przetrzyj sokiem z cytryny. Do dłoni użyj specjalnego mydła, które pachnie limonką i neutralizuje nieprzyjemne zapachy. Dodatkowo pielęgnuje skórę.

Zapach czosnku często utrzymuje się na desce do krojenia
Zapach czosnku często utrzymuje się na desce do krojenia123RF/PICSEL

Z ryb i owoców morza

Jeśli chcesz zapobiec brzydkiemu zapachowi w trakcie smażenia ryby, połóż razem z nią na patelni plastry surowego ziemniaka. Wchłoną rybi zapach. Gdy nieprzyjemna woń po smażeniu ryby już unosi się w kuchni, warto uprażyć na patelni dwie łyżki zmielonej kawy. Jej aromat zabije przykry zapach.

Smażysz rybę? Połóż koło niej ziemniaka
Smażysz rybę? Połóż koło niej ziemniaka123RF/PICSEL

Woń spalenizny

Gdy coś mocno się przypali, np. pieczeń, wrzuć do rozgrzanego piekarnika skórki cytrusów (pomarańcze, cytryny, mandarynki) i delikatnie je podpiecz. Możesz też umieścić w nim pomarańcze nadziewane goździkami i lekko je upiec. Równie skutecznie działa mieszanka przypraw. Do niewielkiej ilości wody w rondlu wsyp torebkę cynamonu oraz kilkanaście goździków. Pod przykryciem doprowadź mieszankę do wrzenia. Miły aromat wypełni całe pomieszczenie.

Do niewielkiej ilości wody w rondlu wsyp torebkę cynamonu
Do niewielkiej ilości wody w rondlu wsyp torebkę cynamonu123RF/PICSEL
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas