Jak wykorzystać wodę po ugotowaniu jajek? Nigdy jej nie wylewaj!

Często mówi się o wszechstronnym wykorzystaniu skorupek jaj. Sprawdzają się w ogrodzie jako naturalny nawóz dla roślin lub sposób na odstraszenie znienawidzonych ślimaków. Woda, w której jajka były gotowane, ląduje jednak zazwyczaj w zlewie. Całkiem niesłusznie! Ją też, zgodnie z ideą zero waste, można jeszcze zużyć. Sprawdzi się w pielęgnacji roślin doniczkowych oraz w domowych zabiegach pielęgnacyjnych.

Wykorzystaj fakt, że woda po ugotowaniu jajek bogata jest w składniki mineralne
Wykorzystaj fakt, że woda po ugotowaniu jajek bogata jest w składniki mineralne123RF/PICSEL

Właściwości skorupek jaj

By zrozumieć, dlaczego woda z gotowania jaj stanowi naprawdę cenny produkt, należy zapoznać się z walorami jajecznych skorupek, które przez wielu z nas do niedawna również były traktowane wyłącznie w kategorii odpadków.

Stanowią skarbnicę mikroelementów. W ich składzie dominuje wapń, który kojarzony jest przede wszystkim jako budulec kości i zębów. Kładzie się ogromny nacisk na jego udział w profilaktyce i leczeniu osteoporozy - nie powinno więc brakować go w naszych organizmach niezależnie od wieku.

Jest niezbędny dla prawidłowego działania mięśni i przewodzenia impulsów nerwowych. Sprzyja układowi hormonalnemu, bierze udział w procesach prawidłowego krzepnięcia krwi i zwiększa przyswajalność innych substancji odżywczych, w tym witaminy B12.

Oprócz wapnia, w skorupkach jaj znajdują się także: cynk, żelazo, fosfor, miedź, mangan, chrom i fluor, które tworzą naprawdę odżywczy koktajl.

Jak wykorzystać wodę z gotowania jaj do roślin doniczkowych?

Wymienione składniki są niezbędne dla zdrowia ludzkiego ciała, ale nie należy zapominać o tym, że okazują się niezbędne także do poprawy kondycji roślin doniczkowych. Wśród domowych zabiegów prym wiedzie układanie na podłożu pokruszonych skorupek, ale podlewanie kwiatów wodą po ugotowaniu jajek również przyniesie bardzo dobre efekty i zadziała jak naturalna odżywka do roślin.

Jak jej używać? Najważniejsze, by wody wcześniej nie solić! Podlewanie możemy rozpocząć, gdy ostygnie. Ilość zależy od wymagań konkretnej rośliny.

Woda po gotowaniu jajek dla mocnych paznokci

Odżywienie paznokci tworzy bazę do dalszych zabiegów kosmetycznych
Odżywienie paznokci tworzy bazę do dalszych zabiegów kosmetycznych123RF/PICSEL

Zadbaliśmy już o nasze ukochane rośliny, więc najwyższa pora skupić się na sobie. Biorąc pod uwagę wysoką zawartość cennych minerałów, wody z gotowania jajek użyjmy do regeneracji paznokci. Taka kuracja przyda się, zwłaszcza gdy są osłabione, matowe, łamliwe i rozdwojone.

Przeprowadzić ją należy poprzez zanurzenie paznokci na kilka minut w letniej lub chłodnej wodzie. Możemy dodatkowo delikatnie wmasować płyn w płytkę. Powtarzajmy co kilka dni, a przestaniemy chować dłonie przed światem!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas