Jak wykorzystać ziemniaki z obiadu?

Choć starasz się nie gotować ich za dużo, często... i tak zostają. Zamiast je wyrzucać, przygotuj z nich pyszne danie na następny dzień! Wystarczy dodać kilka niedrogich składników, by wyczarować coś wyjątkowego!


Kolorowe piure

Reklama

Dodając do podgrzanych (np. w kuchence mikrofalowej) ziemniaków trochę ciepłego mleka i łyżeczkę masła, w mig otrzymasz pyszne piure. Będzie wybornie, gdy do części dodasz ugotowany zielony groszek, a do drugiej – marchewkę.

W podobny sposób przygotujesz kolorowe serowo-ziemniaczane farsze do pierogów ruskich.

Pożywna zapiekanka

Ziemniaki pokrój w plastry. Na drugi dzień będziesz mogła je podsmażyć na maśle albo... wykorzystać do zapiekanki, np. z kiełbasą.

Jeśli ziemniaki masz już ubite, przełóż piure do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. W formie żaroodpornej ułóż składniki zapiekanki, polej je sosem i na wierzchu wyciśnij ziemniaczane rozetki. Zapiecz.

Oryginalne knedle albo kotleciki

Ubite ziemniaki wystarczy połączyć z mąką i jajkiem. Dodaj cebulkę zrumienioną z boczkiem. Masę przypraw, uformuj z niej kulki i wrzucaj je na rozgrzany głęboki olej. Gdy knedle zezłocą się, są gotowe!

Z masy możesz zrobić też koltety (jak tradycyjne mielone), opanierować je w bułce tartej i usmażyć na patelni na rozgrzanym oleju z masłem.

Ziołowe kluseczki

Postawiłaś na kopytka? Możesz je tym razem nieco odmienić. Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodaj bardzo drobno posiekaną natkę albo tymianek. Będzie kolorowo i aromatycznie!

Także przygotowując z ziemniaków kluski śląskie, możesz je urozmaicić, dodając do ciasta łyżkę koncentratu pomidorowego.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje