Jak zabezpieczyć szampana przed odgazowaniem?

Szampan jest obowiązkowym elementem rodzinnych przyjęć, urodzin czy sylwestra. Jeżeli kupiłeś całą butelkę, jednak po pierwszym kieliszku czujesz, że bąbelki uderzyły ci do głowy, lepiej odłożyć resztę na później, gdy poczujesz się lepiej. Co jednak zrobić, aby alkohol nie odgazował i nie trzeba było go wylewać? Mamy na to prosty trik, z którego możesz skorzystać.

szampan
szampan© Photogenica
szampan
© Photogenica

Wszystko czego potrzebujesz to rozpoczęta butelka szampana (napełniona do ⅔ objętości lub mniej) i metalowa łyżka (plastikowa nie zadziała).

butelki szampana
© Photogenica

Jak to zrobić? Absolutnie nie próbuj wbijać korka znów do butelki. W ten sposób możesz jedynie rozbić butelkę, a przez to szampan się wyleje, a ty możesz skaleczyć rękę. Jest na to prostszy sposób. Wystarczy że metalową łyżkę umieścisz w szyjce butelki, rączką do wnętrza. Zrób to w taki sposób, aby trzonek łyżki dotykał  płynu.

łyżka w szampanie
© Photogenica

Tak zabezpieczoną butelkę umieść w lodówce. Zimne powietrze jest niezbędne, aby ta metoda zadziałała. Trzonek od łyżki skutecznie zapobiegnie “uciekaniu” bąbelków. W ten sposób szampan będzie świeży przez trzy kolejne dni. W ten sam sposób możesz przechowywać otworzoną butelkę piwa czy gazowanych napojów w szklanej butelce. Zasada działania jest dokładnie taka sama.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas