Faszerowane jajka od siostry Anastazji. Już nie podasz innych na Wielkanoc

Przepis siostry Anastazji na jaja faszerowane z sosem tatarskim  (fot.123RF)
Przepis siostry Anastazji na jaja faszerowane z sosem tatarskim (fot.123RF)Damian KlamkaEast News

Faszerowane jaja - hit na wielkanocnym stole 

Jajka faszerowane - przepis od siostry Anastazji

Jajka faszerowane będą prawdziwą ozdobą świątecznego stołu
Jajka faszerowane będą prawdziwą ozdobą świątecznego stołu123RF/PICSEL
  • 5-6 jaj
  • 10-15 dag szynki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 słoik majonezu
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 1/2 słoika groszku zielonego
  • 1 słoik pieczarek marynowanych
  • natka pietruszki lub szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  1. Jaja ugotować na twardo, obrać, przekroić wzdłuż, wybrać żółtka. 
  2. Żółtka zemleć razem z szynką, dodać śmietanę, sól, pieprz, dobrze wymieszać i doprawić. 
  3. Połówki białek wypełnić masą i dekoracyjnie ułożyć na półmisku.
  1. Obrane ogórki i pieczarki pokroić w kostkę, dodać groszek, majonez i wymieszać. Doprawić. 
  2. Dla uzyskania ostrości można dodać odrobinę musztardy. Dla złagodzenia smaku - dodać kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego. 
  3. Sosem polać jaja, posypać drobno posiekaną zieloną pietruszką lub szczypiorkiem.
„Zdrowie na widelcu”: Od czego zależy kolor żółtka jaja? Zdziwicie sięPolsat CafePolsat Cafe