Jak zrobić domową ciastolinę?

Ciastolina robiona w domu jest o wiele lepsza niż ta kupiona w sklepie. Jest bardziej miękka i smacznie pachnie.

ciastolina
ciastolina© Photogenica
ciastolina jak zrobić
© Photogenica

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

¼ szklanki soli morskiej

1 łyżka oliwy z oliwek

2 łyżki winianu potasu (możesz zastąpić proszkiem do pieczenia)

¾ szklanki wody

barwniki spożywcze

ciastolina dla dzieci
© Photogenica

Umieść wodę w małym garnku i doprowadź do wrzenia. W dużej misce wymieszaj mąkę z 1/8 szklanki soli morskiej i winianem potasu. Dodaj oliwę i ponownie wymieszaj. Gdy woda zacznie wrzeć dodaj pozostałą część soli i wymieszaj. Zdejmij garnek z ognia i dodaj barwnik spożywczy (kilka kropli aż do uzyskania żądanego koloru). Wszystko dokładnie wymieszaj.

ciastolina lepienie
© Photogenica

Wlej kolorową wodę do suchych składników. Mieszaj, aż konsystencja stanie się lepka. Pozostaw do ostygnięcia do czasu, aż będziesz mogła wyrobić masę rękoma. Wyjmij ciasto z miski i wyrabiaj do momentu, aż przestanie się lepić do rąk.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas