Jak zrobić pastę do zębów z dodatkiem skorupek z jaj?
Pomysł może wydać się nietypowy. Dlaczego skorupki z jaj? Otóż jedna łyżeczka zmielonych skorupek z jaj zawiera około 700-1000 mg wapnia. Poza tym skorupki zawierają cynk i fosfor. Wszystkie wymienione składniki wpływają na proces remineralizacji szkliwa.
Składniki:
¼ szklanki zmielonych skorupek
3 łyżki oleju kokosowego
kilka kropli stewii w płynie
10 kropli naturalnego olejku miętowego
5 kropli naturalnego olejku cytrynowego
pojemniczek na gotową pastę
Jak przygotować proszek ze skorupek jaj?
Wystarczy zebrać skorupki z około 10- 15 jaj od kur z wolnego wybiegu. Skorupki należy dokładnie umyć, następnie wrzucić do wrzątku i zagotować w celu pozbycia się zarazków. Kolejny krok to wysuszenie skorupek. Można je wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 93 stopni Celsjusza. Wyjmujemy skorupki z piekarnika i mielimy w młynku do kawy na drobny proszek.
Jak przygotować pastę?
W misce umieść 1/4 szklanki proszku ze skorupek, następnie dodaj 3 łyżki miękkiego oleju kokosowego. Wymieszaj dokładnie łyżką, następnie dodaj olejki eteryczne i odrobinę stewii. Gotową pastę przełóż do słoiczka. Pasty używaj 3 razy w tygodniu. Częstsze stosowanie nie jest wskazane.