Jak zrobić pastę do zębów z dodatkiem skorupek z jaj?

Pomysł może wydać się nietypowy. Dlaczego skorupki z jaj? Otóż jedna łyżeczka zmielonych skorupek z jaj zawiera około 700-1000 mg wapnia. Poza tym skorupki zawierają cynk i fosfor. Wszystkie wymienione składniki wpływają na proces remineralizacji szkliwa.

pasta do zębów
pasta do zębów© Photogenica

Składniki:

skorupki z jaj
© Photogenica

¼ szklanki zmielonych skorupek

3 łyżki oleju kokosowego

kilka kropli stewii w płynie

10 kropli naturalnego olejku miętowego

5 kropli naturalnego olejku cytrynowego

pojemniczek na gotową pastę

Jak przygotować proszek ze skorupek jaj?

składniki pasty do zębów
© Photogenica

Wystarczy zebrać skorupki z około 10- 15 jaj od kur z wolnego wybiegu. Skorupki należy dokładnie umyć, następnie wrzucić do wrzątku i zagotować w celu pozbycia się zarazków. Kolejny krok to wysuszenie skorupek. Można je wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 93 stopni Celsjusza. Wyjmujemy skorupki z piekarnika i mielimy w młynku do kawy na drobny proszek.

Jak przygotować pastę?

gotowa pasta do zębów
© Photogenica

W misce umieść 1/4 szklanki proszku ze skorupek, następnie dodaj 3 łyżki miękkiego oleju kokosowego. Wymieszaj dokładnie łyżką, następnie dodaj olejki eteryczne i odrobinę stewii. Gotową pastę przełóż do słoiczka. Pasty używaj 3 razy w tygodniu. Częstsze stosowanie nie jest wskazane.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas