Jak zrobić uniwersalny środek do usuwania plam?
Prawie każdy ma w domu fartuch, nawet kilka. Ale czy często ich używamy? Zazwyczaj zapominamy o tym pożytecznym kuchennym gadżecie, dlatego nasze ubrania często pokryte są najrozmaitszymi plamami: plamami z tłuszczu, sosu, warzyw i owoców, wina. Jak skutecznie usunąć je domowymi sposobami?
Najlepszym rozwiązaniem jest połączenie płynu do mycia naczyń z wodą utlenioną. Działanie tej mieszanki można wzmocnić dodając odrobinę sody oczyszczonej.
Płyn do mycia naczyń, najlepiej bezbarwny i bezzapachowy, mieszamy z wodą utlenioną w proporcji 1:2 i przelewamy do butelki z atomizerem. Plamę spryskujemy, pozostawiamy na jakiś czas, po czym dokładnie szorujemy i gotowe!
Mieszanka ta sprawdza się nie tylko w walce z plamami „kuchennymi”. Skutecznie usuwa też plamy z trawy, szminki, kawy. Ważne, by używać 3-procentowej wody utlenionej, ponieważ roztwór o silniejszym stężeniu może niszczyć tkaniny, a do tego jego używanie wymaga szczególnej ostrożności.
Jeśli plama jest w miejscu, gdzie ciężko jest ją wyszorować (np. na dywanie w rogu pokoju), można dodać więcej wody utlenionej i mniej płynu. Powstanie mniej piany i dywan będzie można łatwiej i szybciej wyczyścić.
Nie zaleca się przygotowywania roztworu do usuwania plam “na zapas”. Po pewnym czasie może stracić swoją skuteczność, dlatego lepiej przyrządzać go na bieżąco, w miarę potrzeb.