Chcesz mieć książkowe ciśnienie? Oto pasta, która w tym pomoże

Jeśli byłeś na wakacjach na Bałkanach, to ajwar musisz znać
Jeśli byłeś na wakacjach na Bałkanach, to ajwar musisz znać123RF/PICSEL

Jak się robi ajwar?

Do czego stosować ajwar?

Jeśli mamy w domu ajwar, to możemy wykorzystać go na wiele sposobów
Jeśli mamy w domu ajwar, to możemy wykorzystać go na wiele sposobów123RF/PICSEL

Czy ajwar jest zdrowy?

Jak zrobić ajwar?

Ajwar można szybko przygotować w domu
Ajwar można szybko przygotować w domu123RF/PICSEL
  • 4 papryki czerwone,
  • bakłażan,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa,
  • ocet winny,
  • sól i pieprz do smaku.
  1. Papryki kroimy na pół, wydrążamy nasiona. 
  2. Bakłażana kroimy na pół i skórkę nacinamy. 
  3. Warzywa wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut, aż będą dobrze przyrumienione. 
  4. W zastępstwie możemy użyć patelni grillowej albo ułożyć paprykę i bakłażana na ruszcie. 
  5. Kiedy warzywa będą gotowe, dodajmy czosnek i miksujemy na gładką masę, którą później przekładamy na patelnie z oliwą. 
  6. Doprawiamy dwoma łyżkami octu winnego, solą i pieprzem oraz dusimy na małym ogniu przez 1,5 godziny, aby odparowała woda. 
  7. Gotowy ajwar można przełożyć do słoiczków i zapasteryzować.