Jedz na surowo lub na ciepło. Ulga dla stawów i żołądka

Szukasz warzywnego urozmaicenia diety, ponieważ masz wrażenie, że na twoim stole wciąż lądują te same produkty? Z kulinarnym zaciekawieniem warto zerknąć w stronę fenkułu. To zdrowe warzywo o wyjątkowym smaku, które jednocześnie jest skarbnicą składników odżywczych. Okaże się wsparciem zarówno dla układu odpornościowego, jak i trawiennego. To dopiero początek listy jego walorów.

Fenkuł to warzywo, które powinno częściej pojawiać się na naszych stołach
Fenkuł to warzywo, które powinno częściej pojawiać się na naszych stołach123RF/PICSEL

Fenkuł - co to za warzywo?

Równie popularną nazwą, pod jaką funkcjonuje to interesujące warzywo, jest koper włoski. Mniej rozpowszechnionym określeniem jest koper słodki. Wszystkie te terminy odnoszą się do rośliny należącej do rodziny selerowatych, uprawianej głównie ze względu na niebanalny, anyżkowy smak i właściwości.

W kuchni fenkuł ceniony jest ze względu na mnogość zastosowań. Nadaje się do gotowania, pieczenia, grillowania czy duszenia. Dużym atutem warzywa jest fakt, że praktycznie każdą część można wykorzystać — bez marnowania. Biała, mięsista bulwa jest bogata w składniki odżywcze, a zielone liście nadają potrawom wyjątkowy, lekko korzenny smak. Jadalne są również owoce, które ze względu na wygląd, potocznie nazywa się nasionami kopru włoskiego. Służą najczęściej do przygotowywania leczniczych naparów i okładów.

Koper włoski ma dość charakterystyczny wygląd
Koper włoski ma dość charakterystyczny wygląd123RF/PICSEL

Czy fenkuł można jeść na surowo? Kulinarne zastosowania

Świeży koper włoski charakteryzuje się intensywnym, anyżowym smakiem. Jak najbardziej nadaje się do jedzenia na surowo, znajdując miejsce w przepisach na surówki i sałatki. Plastry fenkułu w takiej formie są chrupiące i orzeźwiające. Świetnie komponują się z cytrusami, ziołami i oliwą z oliwek. Nie wszystkim jednak przypadnie do gustu wyrazisty smak warzywa. W takiej sytuacji lepiej postawić na koper włoski poddany obróbce termicznej.

Można dodawać go do zup i warzywnych dań jednogarnkowych. Doskonale komponuje się z pieczonymi rybami, dlatego warto obłożyć mięso bulwą pokrojoną w cienkie plastry. Z kolei drobno poszatkowane liście są sposobem na urozmaicenie smaku tradycyjnego rosołu.

Właściwości kopru włoskiego

Warzywo jest skarbnicą cennych substancji, które korzystnie wpływają na zdrowie. Fenkuł to bogate źródło błonnika, pomagającego w prawidłowym funkcjonowaniu trawienia i jelit. Wspiera detoksykację organizmu i zapobiega zaparciom. Jako źródło witaminy C, K oraz witamin z grupy B nie pozostaje bez wpływu na odporność i zdrowie kości.

Koper włoski zawiera również olejki eteryczne, które wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwskurczowe. W warzywie znajdują się takie minerały jak potas, wapń, magnez i żelazo, które odpowiadają za liczne procesy zachodzące w ciele.

Włącz do codziennej diety, a nie pożałujesz. Na co pomaga fenkuł?

Bogaty skład przekłada się na wszechstronne korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania kopru włoskiego. W pierwszej kolejności należy wspomnieć, że fenkuł jest niskokaloryczny - 100 g miąższu zawiera zaledwie 31 kcal. Jego wyrazisty charakter pomoże więc tworzyć interesujące w smaku posiłki, nawet podczas odchudzania, które wielu osobom nadal kojarzy się z mało kuszącym menu. To również idealne uzupełnienie jadłospisu w diecie roślinnej, wzbogacające talerze składnikami odżywczymi.

Pieczony koper włoski
Pieczony koper włoski123RF/PICSEL

Kto jeszcze powinien jeść koper włoski? Przysłuży się osobom dbającym o zdrowe trawienie i łagodzenie takich dolegliwości jak wzdęcia czy niestrawność. Wysoka zawartość witaminy C i antyoksydantów pomaga w zwalczaniu infekcji oraz wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu. Z kolei obecność potasu sprzyja utrzymywaniu prawidłowego ciśnienia krwi, co jest szczególnie istotne dla osób z nadciśnieniem. Naturalne związki zawarte w koprze włoskim biorą udział w redukcji stanów zapalnych, co działa dobroczynnie na zdrowie stawów i cały układ nerwowy.

Koper (nie zawsze) słodki - przeciwwskazania

Olejek eteryczny zawarty w roślinie może powodować alergię. Objawia się ona najczęściej opuchlizną, pokrzywką i swędzeniem. Taka reakcja organizmu wymaga konsultacji lekarskiej. Przez obecność anetolu — składnika o podobnym działaniu do estrogenu — na fenkuł uważać muszą również osoby borykające się z zaburzeniami hormonalnymi. Co ważne, warzywa nie można łączyć z niektórymi lekami wpływającymi na krzepliwość i ciśnienie krwi, a także preparatami przeciwhistaminowymi.

„Ewa gotuje”: Zupa z cukinii i kopru włoskiegoPolsat