KE chce ograniczyć marnowanie żywności. Jakie produkty możemy jeść po upływie terminu przydatności?

Daty ważności produktów często są orientacyjne i nie powinniśmy w niektórych przypadkach bezwzględnie się nimi kierować
Daty ważności produktów często są orientacyjne i nie powinniśmy w niektórych przypadkach bezwzględnie się nimi kierować123RF/PICSEL

Komisja Europejska chce zmienić przepisy o oznaczaniu dat

  • "należy spożyć do..." - oznacza datę, po której nie powinniśmy już spożywać danego produktu,
  • "najlepiej spożyć przed (końcem)..." - oznacza datę, po której żywność może stracić na jakość, ale nie staje się szkodliwa. 

Zobacz również:

Jak długo można spożywać żywność po upływie terminu przydatności?

  • makaron,
  • ryż,
  • kasza,
  • cukier,
  • sól,
  • miód,
  • nasiona roślin strączkowych.

Zobacz również:

    Produkty, których nie powinno się jeść po upływie daty ważności

    "Na zdrowie": Kasza mannaINTERIA.TVPOLSAT GO