Kiedy kupować truskawki? Kluczowa jest pora dnia

Wyjątkowy aromat i słodki, intensywny smak, które jednoznacznie kojarzą się z początkiem lata. Oto krótka charakterystyka truskawek wyjaśniająca popularność tych sezonowych owoców. By cieszyć się ich walorami, trzeba wiedzieć nie tylko, jak rozpoznać świeże truskawki. Istotne jest też to, o jakiej porze dnia je kupować. Sezon na te przysmaki nie trwa długo, więc musimy zrobić wszystko, aby wybrać najsmaczniejsze egzemplarze.

Na co zwrócić uwagę podczas kupowania truskawek?
Na co zwrócić uwagę podczas kupowania truskawek?123RF/PICSEL

Ile trwa sezon na truskawki?

Niejeden smakosz nie może się doczekać, aż wreszcie będzie można ruszyć na targ w celu kupienia dorodnych, lokalnych owoców. Truskawki dostępne są głównie w okresie późnej wiosny i wczesnego lata. Zbierane w pełnej dojrzałości cechują się kuszącym zapachem, słodkim smakiem i wysoką wartością odżywczą. Kupując lokalne owoce w sezonie, mamy większą pewność, że uniknęły długiego transportowania i przechowywania.

"Na zdrowie": Aromatyczne truskawki. Smakowite i odżywcze owoceInteria.tv

O jakiej porze dnia kupować truskawki? Wiele osób popełnia błąd

Poranna wyprawa do warzywniaka czy na targ wydaje się najsensowniejszą opcją? Wielu z nas kojarzy, że produkty spożywcze właśnie wtedy są najlepsze. W przypadku truskawek to nie do końca prawda. W większości miejsc rano dostępne są wyłącznie owoce z dnia poprzedniego. Świeże truskawki trafiają do sprzedaży zwykle koło południa lub później. Dlatego zakupów lepiej nie planować na wczesny ranek.

Nie musisz wstawać skoro świt, by kupić smaczne owoce
Nie musisz wstawać skoro świt, by kupić smaczne owoce123RF/PICSEL

Nie kupuj kota w worku, czyli jak wybrać najlepsze truskawki?

Chcąc cieszyć się najlepszym smakiem, należy wiedzieć, jak rozpoznać dobre truskawki. Unikaj owoców, które leżą w pełnym słońcu lub są pakowane w foliowe woreczki. Zepsują się znacznie szybciej, więc istnieje ryzyko, że spora część zakupów wyląduje w koszu.

Zwróć także uwagę na kilka kluczowych cech.

Truskawki powinny mieć intensywnie czerwony, jednolity kolor. To sygnał, że są w pełni dojrzałe i słodkie. Unikaj egzemplarzy z białymi lub zielonymi fragmentami. Owoce muszą być jędrne i soczyste, bez jakichkolwiek plam i wgnieceń. Nawet najmniejszy ślad pleśni je dyskwalifikuje.

Przyjrzyj się uważnie szypułkom — powinny być zielone i sztywne. Suche, zwiędnięte i z brązowymi przebarwieniami świadczą o tym, że owoce nie są pierwszej świeżości.

Jak przechowywać truskawki? Unikaj jednej rzeczy

Przynosisz pachnące latem truskawki do domu i od razu zabierasz się za ich mycie? W ten sposób skracasz ich przydatność do spożycia. Owoce powinny być myte wraz z szypułkami (które zresztą są jadalne) tuż przed jedzeniem. Nie planujesz degustacji od razu?

Mimo że nie przepadają za nadmiernym chłodem, w takiej sytuacji najrozsądniejsze jest schowanie ich w lodówce. Jak przechowywać truskawki, by dłużej były świeże? Umieść je na tacy wyłożonej ręcznikiem papierowym. Nie powinny być zgniecione i układane piętrowo. Inaczej zaczną puszczać soki, co też sprzyja szybszemu psuciu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas