Kluczowe podczas mycia owoców. W prosty sposób usuniesz wosk i pestycydy
Krótkie płukanie owoców pod bieżącą wodą nie wystarczy, by pozbyć się z nich wosku i resztek pestycydów. Nawet jeśli wyglądają dorodnie i apetycznie, a w dodatku kojarzą się z solidną porcją witamin, nie należy bagatelizować ich właściwego przygotowania do spożycia. Proste mieszanki pozwolą wyeliminować niechciane preparaty. Prawidłowe i skuteczne mycie owoców powinno wejść nam w krew – zwłaszcza jeśli do dań planujemy wykorzystać aromatyczną skórkę.
Spis treści:
Środki ochrony roślin — w kuchni ich nie potrzebujesz
Zobacz również:
Nie zawsze mamy możliwość kupienia owoców i warzyw bezpośrednio od rolnika, który kieruje się zasadami naturalnej uprawy bez korzystania z chemicznych oprysków. Zapewne dla większości z nas najbardziej dostępne pozostaje zaopatrywanie się w produkty, które nie są wolne od pestycydów.
Ich stosowanie jest ściśle określone przez rozporządzenia prawne i pozwala chronić uprawy przed chorobami, grzybami, pleśnią, insektami, a także chwastami. Trzeba jednak mieć na uwadze, że pestycydy w żywności nie znikają samoistnie. Choć mają swoje plusy pod kątem uprawy, spożycie ich pozostałości może mieć toksyczne działanie na ludzki organizm. Zatrucia żołądkowe czy zaburzenia gospodarki hormonalnej to "najłagodniejsze" skutki.
Prawidłowe mycie owoców — przygotuj im kąpiel
Krótkie płukanie produktów spożywczych pod bieżącą wodą to zdecydowanie za mało. Po takim zabiegu często nadal da się wyczuć charakterystyczny wosk na owocach, co jednoznacznie świadczy o tym, że na skórce nadal mamy do czynienia z resztkami chemicznych preparatów.
Jak się pozbyć pestycydów z owoców? Zafunduj im kąpiel w prostym roztworze. W 1 litrze wody rozpuść 2 łyżeczki sody oczyszczonej. W takiej mieszance zanurz owoce na 15 minut, następnie opłucz dokładnie pod kranem. Nieskomplikowany zabieg usunie niepożądane substancje, a posiłki będą wypełnione witaminami — bez zbędnych i niebezpiecznych dla zdrowia dodatków.
Jak umyć owoce? Domowy sposób rozprawi się z chemią
Istnieje jeszcze jedna metoda, którą warto mieć w pamięci, przygotowując owoce do spożycia. Tym razem do 1 litra wody wlej pół szklanki octu jabłkowego (lub spirytusowego). Zanurz owoce na 15-20 minut, na koniec opłucz je pod bieżącą wodą. Nie musisz obawiać się specyficznego zapachu octu — szybko wietrzeje i nie wpływa na smak owoców.