Zobaczyłeś tę kaszę w sklepie? Wrzuć do koszyka, a serca i jelita ci podziękują
Biała kasza gryczana nie jest pierwszym wyborem, gdy chcemy zastąpić ziemniaki w obiedzie. A szkoda, bo - choć jej smak jest nieco łagodniejszy - to trzeba powiedzieć jedno: jest po prostu zdrowa i powinna zagościć w naszym menu na dłużej. Jeśli już przechadzając się po sklepie, spotkamy białą kaszę gryczaną, bez zawahania wrzućmy ją do koszyka. Jelita i serca z całą pewnością będą pracować lepiej.
Spis treści:
Czym się różni kasza gryczana biała od prażonej?
Zanim przejdziemy do tego, czy kasza gryczana biała jest zdrowa, trzeba powiedzieć jedno: obie są cenne w kontekście żywienia i powinny znajdować się w diecie jak najczęściej. Wersja nieprażona jest jednak nieznacznie lepsza, ma większą dawkę prozdrowotnych substancji i po nią powinny sięgnąć konkretne osoby.
Czy kasza gryczana biała jest zdrowa?
Zobacz również:
- Witamina E - zwana również "witaminą młodości", pomaga wspierać kondycję skóry, wygładzać płytkie zmarszczki, redukować stany zapalne oraz wspierać regenerację.
- Witaminy z grupy B - szczególnie wit. B2 i B3: najlepiej działają na pracę mózgu, pobudzają system odpornościowy do działania, a także zaliczane są do antyoksydantów.
Poza tym w białej kaszy gryczanej występują pierwiastki w szczodrej liści. Z najważniejszych uwagę powinny skupić: magnez (działa na pracę mózgu, serca i układu nerwowego), żelazo (wzmacnia krew i zapobiega anemii), cynk (pobudza odporność i korzystnie działa na skórę i paznokcie), wapń (znany budulec kości i zębów).
Kasza gryczana na jelita i nie tylko
Jeśli wydaje nam się, że to koniec cennych substancji obecnych w kaszy gryczanej białej, to jest w grubym błędzie. Trzeba powiedzieć jedno: wszystkie kasze to solidna porcja błonnika pokarmowego i nasza biała wersja gryki wcale tutaj nie jest wyjątkiem. Błonnik spożywany regularnie powoduje wiele dobroci dla jelit: poprawia ich funkcjonowanie, pomaga się im oczyścić, a także wspierają mikroflorę niezbędną, by odporność działała bez zarzutu. Szczelnie zapełnia ścianki żołądka i jelit, co sprawia, że dłużej towarzyszy nam uczucie sytości, a to powoduje z kolei, że nie mamy ochotę na podjadanie i nie mamy napadów wilczego głodu.
Błonnik jelitowy spożywany regularnie pomaga również utrzymać w ryzach skoki ciśnienia tętniczego, a także zmniejszać poziom tzw. złego cholesterolu, który jest realnym zagrożeniem dla naszego zdrowia.
Kto powinien jeść kaszę gryczaną białą?
Wiadomo już, że kaszę gryczaną białą powinni jeść wszyscy ci, którzy chcą cieszyć się dobrym zdrowiem, a także sercowcy i osoby pragnące zrzucić nieco zbędnych kilogramów. Ale to nie wszystko, ponieważ to produkt bezglutenowy, więc na wprowadzeniu jej do menu na stałe powinny rozważyć ci, którzy borykają się z jego nietolerancją oraz celiakią. Trzeba zaznaczyć również, że produkt ten odznacza się niskim indeksem glikemicznym (IG 45), więc może być spożywany przez osoby cierpiące na cukrzycę. Co więcej, niski indeks glikemiczny powoduje również, że mamy mniejszą chęć na podjadanie, co przyczynia się do trzymania zdrowej i szczupłej wagi.