Komosa ryżowa - czy faktycznie jest zdrowa?

Jest zaliczana do modnych ostatnio superfoods, czyli produktów o właściwościach prozdrowotnych. Czy rzeczywiście jest taka dobra?

Quinoa ma niski indeks glikemiczny - mogą ją jeść cukrzycy i osoby odchudzające się
Quinoa ma niski indeks glikemiczny - mogą ją jeść cukrzycy i osoby odchudzające się123RF/PICSEL

1. Komosa ryżowa, nazywana też quinoa, jest pseudozbożem (jak nasza swojska gryka). I podobnie jak ona nie zawiera glutenu. Jest więc bezpieczna dla osób z celiakią.

2. Komosa ma niski indeks glikemiczny, co sprawia, że mogą ją jeść cukrzycy i osoby odchudzające się. Tym bardziej że ma również dużo błonnika i białka.

3. Zawiera więcej wapnia niż mleko, przez co jest sprzymierzeńcem w zapobieganiu osteoporozie. Dostępna w większych sklepach. Warto zatem jeść ją jak najczęściej!

100 rad
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas