Koniec z białym osadem w czajniku

Białe, kruche płatki, które osadzają się na grzałce czajnika i zatykają spryskiwacz w żelazku. Mętny osad na napojach. Specyficzny posmak dań. To wszystko wina twardej wody, z której codziennie korzysta wielu Polaków. Jednym z najłatwiejszych rozwiązań na pozbycie się problemu jest zakup filtra do wody.

Wielokrotne gotowanie w czajniku wody z octem lub sokiem z cytryny. Wypłukiwanie osadu po każdym zagotowaniu wody. Usuwanie mętnego osadu z herbaty czy kawy za pomocą łyżeczki. Kłopotliwe odtykanie zatkanego spryskiwacza żelazka - te czynności zna każda z pań domu, której woda zaklasyfikowana została jako twarda.

Nie warto jednak tracić czasu na sposoby, których efekty są krótkotrwałe, a czasem nawet dyskusyjne. Lepiej zapobiegać osadzaniu się kamienia - np. kupując dobrej jakości filtr do wody bieżącej. Masz wątpliwości? Niech przekonają cię nasze argumenty.

1. Sprzęt AGD będzie ci służył dłużej, a ty możesz zaoszczędzić

Żelazko i czajnik elektryczny - to sprzęty, które najczęściej psują się z powodu twardej wody. Osad zatyka przewody spryskiwacza, a ty tracisz jedną z ważnych funkcji żelazka, która ułatwia prasowane najbardziej zagniecionych lub delikatnych ubrań. Czajnik, którego grzałka cały czas pokryta jest osadem, nie tylko częściej się psuje, ale także mniej efektywnie grzeje wodę. A to znaczy, że korzystając z zakamienionego czajnika płacisz więcej za energię elektryczną. Gotując wodę, która została oczyszczona w filtrze, zyskujesz więc nie tylko dłuższe życie swoich ulubionych sprzętów, ale także... pieniądze.

2. Raz na zawsze poradzisz sobie z osadem na ciepłych napojach

Delikatny, lekko fioletowawy osad, który, po włożeniu łyżeczki kruszy się na mniejsze płatki - tak wyglądają ciepłe napoje (kawa, herbata, woda z dodatkiem soku), do których przygotowania użyto zakamienionej wody. Oczywiście możesz za każdym razem usuwać osad łyżeczką lub próbować odsączyć go sitkiem (od razu powiemy, że ten sposób nie jest skuteczny), ale to doraźne i mało estetyczne rozwiązanie - możesz tak robić z napojami domowników, ale chyba nie potraktujesz w ten sposób napojów gości? Używanie do gotowania przefiltrowanej wody nie tylko sprawi, że osad nie będzie osadzał się na grzałce czajnika, ale także, raz na zawsze, zniknie z napojów.

 3. Poprawisz smak potraw

To, czy kamień wpływa na smak gotowanych potrwa jest sprawą dyskusyjną - jedni uważają, że osad nie ma smaku, może jedynie popsuć wygląd jedzenia, inni zarzekają się, że jedzenie przyrządzane przy pomocy twardej wody na wyraźny metaliczny posmak. Jeśli należysz do tej drugiej grupy, nie dodawaj do posiłków więcej przypraw, które zamaskują nieprzyjemny posmak, ale kup filtr do wody. W łatwy sposób pozbędziesz się i nalotu, i smaku. Nawet, jeśli uważasz, że gotowanie na twardej wodzie nie wpływa na potrawy, zapytaj o zdanie domowników. Może okazać się, że w domu nie masz niejadka, ale dziecko, które jest wrażliwe na smaki.

Korzyści płynących z zakupu filtra jest wiele - poprawa wyglądu i smaku potraw, oszczędność, przedłużenie trwałości sprzętów. Jednak pamiętaj o tym, że odczujesz je tylko wtedy, jeśli zainwestujesz w dobry i sprawdzony filtr, który będzie efektywnie oczyszczał wodę.

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje