Chorwaci się nim zajadają. W Polsce to wciąż niedoceniane warzywo
Mangold (bardziej znany jako blitwa czy burak liściowy) nie bez przyczyny nazywany jest chorwackim skarbem. To wyjątkowe warzywo jest na Bałkanach jednym z ulubionych dodatków do ryb i owoców morza. Liście blitwy najczęściej gotuje się z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i doprawia czosnkiem i oliwą. Mangold charakteryzuje się nie tylko delikatnym smakiem i chrupiącą konsystencją, ale też cennymi wartościami odżywczymi. Sprawdź, dlaczego warto wprowadzić to cenne warzywo do codziennej diety.

Spis treści:
Czym jest mangold?
Mangold to warzywo liściaste z rodziny szarłatowatych, jest spokrewnione z burakiem ćwikłowym. Charakteryzuje się dużymi liśćmi o zielonej lub zielono-żółtej barwie. Ich ogonki mogą mieć czerwony, różowy, pomarańczowy lub żółty kolor. Blitwa przypomina nieco połączenie szpinaku, jarmużu i liści buraka. Może poszczycić się unikalnymi walorami smakowymi i chrupiącą konsystencją.
Co zawiera mangold?
Mangold jest przede wszystkim niezwykle zdrowym warzywem. Cechuje go niska kaloryczność (zaledwie 19 kalorii w 100 g liści) i spora zawartość błonnika. Znajdziemy w nim również wiele cennych antyoksydantów, witaminę A, K i C oraz potas, magnez, wapń i żelazo.
Dlaczego warto jeść mangold?
Mangold został okrzyknięty idealnym warzywem dla nadciśnieniowców i cukrzyków - udowodniono, że pomaga obniżać ciśnienie tętnicze i poprawia elastyczność naczyń krwionośnych. Wspiera też regulowanie poziomu glikemii - spowalnia wchłanianie cukrów do krwioobiegu. Blitwa jest również cenna w profilaktyce osteoporozy - znajdujące się w niej witaminy i minerały wzmacniają kości i zmniejszają ryzyko stanów zapalnych. Mangold powinien się też znaleźć w diecie osób z dolegliwościami trawiennymi - chroni przed zaparciami i usprawnia pracę jelit. Znajdujące się w blitwie przeciwutleniacze wzmacniają też narząd wzroku i zmniejszają ryzyko schorzeń oczu. Chronią też przed stresem oksydacyjnym i opóźniają procesy starzenia się organizmu.

Jak włączyć mangold do diety?
Mangold można określić mianem łagodniejszej wersji szpinaku. Idealnie nadaje się do blanszowania i duszenia (bardzo krótkiego, nie można go rozgotować, bo będzie niesmaczny). Można doprawiać go ziołami i oliwą. Świetnie komponuje się z tartami, makaronami, rybami i owocami morza. Stanowi idealny dodatek do sałatek i zup. Z blitwy warto także przygotowywać farsz do pierogów lub gołąbków.