Ma więcej witaminy C niż sok z cytryny. Niesłusznie ląduje w koszu na śmieci

Cytryna to jeden z najpopularniejszych owoców w kuchni, znany ze swojego odświeżającego smaku i licznych korzyści zdrowotnych. Większość osób wykorzystuje jedynie sok z cytryny, zapominając o niezwykle wartościowej skórce. Nie tylko dodaje smaku potrawom, ale także kryje w sobie pokłady witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Przygotuj smaczny napój ze skórki z cytryny i ciesz się jego dobroczynnym wpływem na organizm.

Pij regularnie, efekty przyjdą szybko. Nieoczywisty napar warto spożywać dwa razy dziennie
Pij regularnie, efekty przyjdą szybko. Nieoczywisty napar warto spożywać dwa razy dziennie123RF/PICSEL

Skórka z cytryny cenniejsza niż sok?

Latem wyciskamy sok z cytryny z myślą o orzeźwiającej lemoniadzie. Zimą zamieniamy go w jeden ze składników rozgrzewających naparów, które mają mieć zbawienny wpływ na odporność. W końcu kojarzymy go z wysoką zawartością kwasu askorbinowego. Całkiem słusznie. Mniej osób jednak zdaje sobie sprawę z tego, że skóra z cytryny zawiera prawie trzy razy więcej witaminy C niż sok. A to dopiero pierwszy z powodów, przez który nie powinniśmy wyrzucać jej do kosza na odpadki. Stanowi wartościowy element diety, bogaty w błonnik, wapń, potas i magnez.

Nie bagatelizuj właściwości skórki z cytryny
Nie bagatelizuj właściwości skórki z cytryny123RF/PICSEL

Przepis na napar z cytrynowej skórki

Jeśli tylko masz taką możliwość, zaopatrz się w owoce niewoskowane, najlepiej z ekologicznych upraw. W sytuacji, gdy nie będzie to możliwe, pamiętaj o dokładnym oczyszczeniu. Tu znajdziesz instrukcję, jak umyć cytrusy, by pozbyć się chemii.

Składniki na napój ze skórki z cytryny:

  • skórka z dwóch owoców
  • sok z 1 cytryny
  • 1 litr wody
  • 2-3 łyżki miodu do smaku

Sposób przygotowania:

Wlej wodę do garnka i zagotuj. Następnie wrzuć skórki z cytryny i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij z kuchenki i odczekaj, aż napar lekko ostygnie. Wlej sok z cytryny. Gdy napój będzie letni, dodaj miód. Z ostatnią czynnością nie spiesz się nadmiernie — gorąca woda odbiera całkowicie jego właściwości.

Na co pomaga cytrusowy napój?

Jedną szklankę spożywaj na czczo — pół godziny przed śniadaniem, drugą wypijaj po obiedzie. Ogromnym atutem napoju są właściwości oczyszczające i poprawiające trawienie. Szybciej pozbędziesz się toksyn z organizmu i wspomożesz wątrobę. Przemiana materii też wskoczy na wyższy poziom. Pozbędziesz się uciążliwych wzdęć oraz gazów. Napój ze skórkami z cytryny doskonale łagodzi dolegliwości pokarmowe po zbyt obfitym, tłustym i ciężkostrawnym posiłku.

Biorąc pod uwagę wysoką zawartość witaminy C, regularne spożywanie przyczynia się do poprawy odporności, chroniąc przed przeziębieniami i infekcjami. Flawonoidy, które również występują w cytrusowej skórce, pomagają w regulowaniu ciśnienia krwi i poziomu cukru. Napój pij dwa razy dziennie, gdy chcesz poprawić kondycję skóry i zapobiegać przedwczesnemu starzeniu.

Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas