Ma więcej witaminy C niż sok z cytryny. Niesłusznie ląduje w koszu na śmieci
Cytryna to jeden z najpopularniejszych owoców w kuchni, znany ze swojego odświeżającego smaku i licznych korzyści zdrowotnych. Większość osób wykorzystuje jedynie sok z cytryny, zapominając o niezwykle wartościowej skórce. Nie tylko dodaje smaku potrawom, ale także kryje w sobie pokłady witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Przygotuj smaczny napój ze skórki z cytryny i ciesz się jego dobroczynnym wpływem na organizm.
Spis treści:
Skórka z cytryny cenniejsza niż sok?
Latem wyciskamy sok z cytryny z myślą o orzeźwiającej lemoniadzie. Zimą zamieniamy go w jeden ze składników rozgrzewających naparów, które mają mieć zbawienny wpływ na odporność. W końcu kojarzymy go z wysoką zawartością kwasu askorbinowego. Całkiem słusznie. Mniej osób jednak zdaje sobie sprawę z tego, że skóra z cytryny zawiera prawie trzy razy więcej witaminy C niż sok. A to dopiero pierwszy z powodów, przez który nie powinniśmy wyrzucać jej do kosza na odpadki. Stanowi wartościowy element diety, bogaty w błonnik, wapń, potas i magnez.
Przepis na napar z cytrynowej skórki
Jeśli tylko masz taką możliwość, zaopatrz się w owoce niewoskowane, najlepiej z ekologicznych upraw. W sytuacji, gdy nie będzie to możliwe, pamiętaj o dokładnym oczyszczeniu. Tu znajdziesz instrukcję, jak umyć cytrusy, by pozbyć się chemii.
Składniki na napój ze skórki z cytryny:
- skórka z dwóch owoców
- sok z 1 cytryny
- 1 litr wody
- 2-3 łyżki miodu do smaku
Sposób przygotowania:
Wlej wodę do garnka i zagotuj. Następnie wrzuć skórki z cytryny i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij z kuchenki i odczekaj, aż napar lekko ostygnie. Wlej sok z cytryny. Gdy napój będzie letni, dodaj miód. Z ostatnią czynnością nie spiesz się nadmiernie — gorąca woda odbiera całkowicie jego właściwości.
Na co pomaga cytrusowy napój?
Jedną szklankę spożywaj na czczo — pół godziny przed śniadaniem, drugą wypijaj po obiedzie. Ogromnym atutem napoju są właściwości oczyszczające i poprawiające trawienie. Szybciej pozbędziesz się toksyn z organizmu i wspomożesz wątrobę. Przemiana materii też wskoczy na wyższy poziom. Pozbędziesz się uciążliwych wzdęć oraz gazów. Napój ze skórkami z cytryny doskonale łagodzi dolegliwości pokarmowe po zbyt obfitym, tłustym i ciężkostrawnym posiłku.
Biorąc pod uwagę wysoką zawartość witaminy C, regularne spożywanie przyczynia się do poprawy odporności, chroniąc przed przeziębieniami i infekcjami. Flawonoidy, które również występują w cytrusowej skórce, pomagają w regulowaniu ciśnienia krwi i poziomu cukru. Napój pij dwa razy dziennie, gdy chcesz poprawić kondycję skóry i zapobiegać przedwczesnemu starzeniu.