Chałwa jest zdrowa, ale pod pewnym warunkiem. Koniecznie przestrzegaj

Oto jeden z najstarszych wyrobów cukierniczych świata, który do dziś ma wielu wielbicieli na całym świecie. Znany jest z charakterystycznego smaku i kruchej konsystencji, cieszy się opinią zdrowej alternatywy dla typowych słodyczy. Jednak czy chałwa faktycznie jest zdrowa? Jak wybrać dobry jakościowo produkt i jaką porcję można zjeść?

Czy chałwa jest zdrowa? Zwróć uwagę na kilka rzeczy
Czy chałwa jest zdrowa? Zwróć uwagę na kilka rzeczy123RF/PICSEL

Z czego zrobiona jest chałwa?

Przekąska kojarzy się smakoszom głównie z kuchnią bliskowschodnią. Najbardziej rozpowszechniona jest chałwa turecka, której głównym składnikiem są rozdrobnione i zamienione w gęstą pastę nasiona sezamu. Podczas jej przyrządzania dodaje się substancję słodzącą: miód, cukier lub syrop glukozowy. W innych wariantach bazą do zrobienia chałwy są nasiona słonecznika albo maku. Niejednokrotnie jej skład, smak i strukturę urozmaicają orzechy, kakao, wanilia czy suszone owoce.

Jak zrobić domową chałwę? Banalny przepisInteria Kulinaria

Czy chałwa jest zdrowa?

Bywa postrzegana jak deser lub przekąska. Pod względem właściwości zdrowotnych chałwa ma zarówno zalety, jak i wady. Z jednej strony jest bogata w składniki odżywcze, np. witaminy z grupy B, witaminę E, wapń i magnez. Z drugiej jednak zawiera dużo kalorii i cukru, co czyni ją specjałem, którym należy delektować się z umiarem.

Wśród korzyści zdrowotnych podkreślić trzeba, że chałwa jest bogatym źródłem zdrowych tłuszczów. Nasiona sezamu i słonecznika dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych o korzystnym wpływie na serce i układ krążenia. Minerały obecne w jej składzie sprzyjają kościom, odporności i układowi nerwowemu. Z kolei witaminy i przeciwutleniacze chronią komórki przed uszkodzeniami i hamują procesy starzenia.

Jedzenie chałwy może być korzystne dla organizmu, ale należy zachować umiar
Jedzenie chałwy może być korzystne dla organizmu, ale należy zachować umiar123RF/PICSEL

Mimo wszystko nie da się pominąć faktu, że chałwa cechuje się wysoką kalorycznością. W 100 g zawiera około 500 kcal, pochodzących głównie z tłuszczów i cukru. Duża ilość substancji słodzących może przyczyniać się do skoków poziomu glukozy we krwi, co jest niekorzystne dla diabetyków.

Zwróć uwagę na zakupach. Jak wybrać dobrą chałwę?

Przysmak może być zdrowym i wartościowym deserem, ale pod warunkiem, że jest wybierany świadomie. Nie powinniśmy pomijać dokładnego studiowania etykiety, zanim zdecydujemy się na włożenie do koszyka. Należy wybierać chałwę z krótkim i naturalnym składem. Powinna zawierać wyłącznie nasiona i słodzik (np. miód) oraz ewentualnie naturalne dodatki. Unikajmy produktów z syropem glukozowo-fruktozowym i sztucznymi barwnikami.

Dobra chałwa ma wyższy udział tłuszczów pochodzących z nasion, a nie z olejów roślinnych niskiej jakości. Powinna być krucha, delikatna i aromatyczna. Zbyt twarda lub tłusta konsystencja może świadczyć o niskiej jakości wyrobu.

Ile chałwy można zjeść?

Umiar jest w tym kontekście kluczowy. Chałwa to deser, którym należy delektować się w małych ilościach. Jeden plasterek o wadze 30 g dziennie wystarczy, aby dostarczyć organizmowi wartości odżywczych, unikając jednocześnie nadmiaru kalorii i cukru.

Nie przesadzaj z ilością, a w pełni docenisz właściwości chałwy
Nie przesadzaj z ilością, a w pełni docenisz właściwości chałwy123RF/PICSEL

Przeciwwskazania

Istnieją grupy osób, które muszą z rezerwą podchodzić do umieszczenia jej w jadłospisie. Kto nie powinien jeść chałwy? Oczywistym powodem wykluczenia jest alergia na sezam lub orzechy. Jak zostało wspomniane wcześniej, ze względu na wysoką zawartość cukru chałwa może powodować gwałtowne skoki poziomu glukozy, więc unikać jej należy w przypadku cukrzycy oraz insulinooporności.

Wysoka kaloryczność czyni chałwę niewskazaną dla osób starających się schudnąć. Nie jest zalecana również dla pacjentów z chorobami wątroby lub trzustki. Duża zawartość tłuszczu i cukru obciąża te narządy.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas