Mączniak atakuje piwonie i róże: Jak zwalczać?

Mączniak prawdziwy to groźna choroba grzybowa roślin, która może znacznie je osłabiać. Najczęściej atakuje róże, piwonie i astry, ale może też pojawić się na wielu krzewach, drzewach, pnączach i roślinach sadowniczych. Mączniak prawdziwy tworzy na roślinie biały, mączysty nalot i szybko się rozprzestrzenia. Gdy nie zostanie szybko zwalczony, sprawia, że roślina nie rozwija pąków, marnieje, a w końcu obumiera. Może też wysychać lub przemarzać. Warto więc wiedzieć, jak zwalczać mączniaka prawdziwego i mu zapobiegać. Oto najlepsze sposoby.

Mączniak prawdziwy często atakuje róże
Mączniak prawdziwy często atakuje róże123RF/PICSEL

Co to jest mączniak prawdziwy?

Mączniak prawdziwy to powszechna choroba roślin wywołana przez grzyby z rzędu mączniakowców. Jej rozwojowi sprzyja ciepła aura oraz zarówno wilgotne powietrze, jak i suche. Choroba grzybowa najczęściej pojawia się od połowy maja do września. Mączniak atakuje rośliny posadzone zbyt gęsto, które nie mają zapewnionej odpowiedniej przewiewności, a także te osłabione i przenawożone azotem. Grzybnia tego ektopasożyta rozwija się na powierzchni rośliny, a do tkanki roślinnej przenikają tylko jego ssawki, przez które pobierane są substancje pokarmowe i woda. Mączniak prawdziwy może wyrządzić duże szkody w uprawach.

Rośliny żółkną? Powodem nie zawsze jest brak wodyInteria.tv

Mączniak prawdziwy: Jak wygląda?

Objawem mączniaka prawdziwego jest biały, mączysty nalot na częściach naziemnych rośliny - pąkach, liściach, kwiatach, łodygach i owocach. Nalot ten szybko się rozprzestrzenia i z czasem zmniejsza powierzchnię liścia oraz utrudnia proces fotosyntezy. W efekcie liście i pędy rośliny ulegają zniekształceniu i zwijają się, pąki nie rozwijają, a roślina wysycha, słabnie i obumiera. Zaatakowane okazy mogą zasychać, opadać lub przemarzać na zimę. Gdy mączniak nie zostanie zwalczony, nalot robi się brązowy lub szary i zaczną się tworzyć owocniki grzyba (które przypominają czarne kulki). Zarodniki mączniaka mogą z łatwością przenosić się na inne rośliny w ogrodzie.

Jakie rośliny atakuje mączniak prawdziwy?

Mączniak na liściach klonu
Mączniak na liściach klonu123RF/PICSEL

Na mączniaka prawdziwego są szczególnie podatne takie rośliny jak róże, piwonie, astry, agrest i ogórki. Powszechnie występuje zwłaszcza mączniak prawdziwy róży. Ta choroba grzybowa może także atakować rośliny sadownicze (m.in. jabłoń, truskawkę, gruszę), drzewa (m.in. dęby, brzozy, klony, topole), pnącza (np. bluszcz, wiciokrzew, clematis) oraz krzewy (np. bez lilak, trzmielinę, hortensję czy kalinę). Mączniak prawdziwy pojawia się też na warzywach takich jak marchew, pomidory, sałata oraz na kwiatach: daliach, goździkach, nagietkach, fiołkach, floksie i rudbekii.

Mączniak prawdziwy: Zwalczanie

Jak zwalczać mączniaka prawdziwego? Można oczywiście pozbyć się go za pomocą chemicznych preparatów grzybobójczych. Opryski z tych środków należy przeprowadzać po zauważeniu pierwszych objawów mączniaka dwu- lub trzykrotnie co 7-10 dni. Porażone pędy i liście roślin należy usunąć i spalić, a rany po cięciu można zabezpieczyć maścią ogrodniczą z fungicydem. Profilaktycznie można opryskać rośliny w czerwcu i we wrześniu.

Zwalczanie mączniaka za pomocą naturalnych metod

Pędy rośliny zaatakowane przez mączniaka należy spalić
Pędy rośliny zaatakowane przez mączniaka należy spalić123RF/PICSEL

Mączniaka prawdziwego porażającego rośliny można też pozbyć się za pomocą naturalnych sposobów. Można do tego wykorzystać wywar ze skrzypu polnego, czosnku lub wrotyczu. Aby sporządzić ten pierwszy, należy zanurzyć 500 g zmielonego ziela skrzypu w 5 l wody i odstawić na dobę. Po tym czasie gotujemy wywar przez 20 minut, odcedzamy przez szmatkę i przelewamy do butelek. Roztwór rozcieńczamy w proporcji 1 l wywaru na 4 l wody i spryskujemy nim porażone rośliny. Podobnie zadziała oprysk z rozcieńczonego mleka (w proporcji 1 l mleka na 5 l wody) i serwatki (1 l na 1 l wody).

Mączniak prawdziwy: Jak zapobiegać chorobie?

Zwalczanie mączniaka jest dość trudne, gdyż ten grzyb jest odporny na różne warunki atmosferyczne. Dlatego najlepiej zapobiegać tej chorobie grzybowej roślin, aby ustrzec okazy przed obumieraniem. Należy przede wszystkim unikać zbyt dużego zagęszczenia roślin i sadzić je w odpowiedniej rozstawie. Konieczne jest też regularne usuwanie chwastów, aby rośliny miały dostęp do światła i powietrza. Róże, piwonie czy inne podatne na mączniaka rośliny nie powinny być sadzone w zacienionych i wilgotnych miejscach. Przy nawożeniu należy też unikać nadmiernych dawek azotu.

W przypadku mączniaka prawdziwego róż, powstały odmiany wykazujące wysoką odporność na tę chorobę. Mączniak może jednak zaatakować odmiany historyczne. Kolejnym zabezpieczeniem roślin przed mączniakiem jest sadzenie gatunków, które utrudniają grzybowi rozwój. Należą do nich czosnek, bazylia i szczypiorek. Wystarczy posadzić je między roślinami podatnymi na tę chorobę.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas