Magnolia: za to warto ją pokochać!
Zaskakujące właściwości pięknych kwiatów magnolii.
1. Herbatka z pąków złagodzi objawy alergii. Pączki (podobne są do bazi) zerwij i susz kilka dni. Zalej wrzątkiem. Napar przecedź. Herbatka zmniejszy alergiczny katar, ból zatok i głowy.
2. Marynata z płatków doda smaku potrawom. Garść płatków włóż do słoika, posyp 1 łyżeczką soli. Zalej ciepłym octem z cukrem (1.5 szklanki octu, 1 szklanka cukru). Po kilku dniach możesz dodać np. do potrawki z warzyw.
3. Napar z kory kurczaka i makaronu. poprawi trawienie. Zeskrob korę z młodych gałązek. Przemyj ją, osusz. 1 łyżeczkę zalej 1 szklanką wrzątku. Gdy napar lekko ostygnie, przecedź. Pij, gdy dokucza ci ból brzucha spowodowany niestrawnością.
4. Tonik rozjaśni cerę. Zmieszaj 1/4 szkl. octu jabłkowego z 3/4 szkl. wody. Lekko podgrzej. Zalej garść płatków. Przechowuj w lodówce nie dłużej niż tydzień.