Mało ości, soczyste mięso i wykwintny smak. Po tę rybę Polacy sięgają zbyt rzadko

Smaczna, soczysta, a zarazem niskokaloryczna ryba w przeszłości była królewskim przysmakiem. Ponoć przepadał za nią francuski władca Ludwik XIV. Dziś koneserzy morskich smaków również zachwycają się jej właściwościami, lecz nie jest tak znana i rozpowszechniona, jak np. dorsz albo łosoś. Poznaj solę zwyczajną – rybę, która być może nie zachwyca wyglądem, ale nie należy oceniać książki po okładce.

Poznaj solę od kuchni
Poznaj solę od kuchni123RF/PICSEL

Sola — co to za ryba?

Znajdziesz ją pod pełną nazwą — sola zwyczajna. Bywa nazywana też podeszwicą. Skąd takie skojarzenie? Rybę, należącą do rodziny solowatych i grupy płastug, cechuje owalny, płaski kształt. Oczy rozmieszczone są po tej samej stronie tułowia, a całe ciało ma brązowe zabarwienie. Z wierzchu da się zauważyć ciemne plamy.

Co jeszcze warto o niej wiedzieć? Dorosłe osobniki osiągają zwykle długość od 50 do 70 centymetrów, ważą 300-400 gramów. Sola zamieszkuje wschodni Atlantyk, w tym zachodnią część Morza Bałtyckiego oraz Morze Śródziemne. Ryby nie żyją w dużych stadach, a za najbardziej dogodne dla siebie warunki do życia uznają miękkie, piaszczyste dno morskie.

Ryba z małą ilością ości

Jak smakuje sola? Mimo że zalicza się do chudych ryb, jest bardzo soczysta. Ma delikatny, nieco słodkawy smak i doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Trzeba jednak przyznać, że świetnie smakuje z ich minimalną ilością, np. świeżo mielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Jeśli podczas posiłku nie lubisz zbyt długo dłubać w talerzu, zapewne ucieszy cię fakt, że sola to ryba, która ma bardzo mało ości.

Czy sola jest zdrowa?

Morska i chuda ryba jest znakomitym źródłem wysokiej jakości białka/ pjohnson1/Getty Images Signature
Morska i chuda ryba jest znakomitym źródłem wysokiej jakości białka/ pjohnson1/Getty Images SignatureCanvaProINTERIA.PL

Zwłaszcza sezon wakacyjny sprzyja jedzeniu ryb. Wielu z nas udaje się do nadmorskich miejscowości, zarówno w kraju, jak i za granicą, więc żal byłoby nie skorzystać i nie skosztować przysmaków, które jednoznacznie kojarzą się z takimi lokalizacjami. Wahasz się jednak ze względu na złą sławę niektórych ryb pod kątem zanieczyszczeń? Podeszwica okaże się bezpiecznym wyborem.

Sola jest rybą bardzo zdrową, w przeciwieństwie do wielu bardziej popularnych gatunków nie kumuluje w swoim organizmie szkodliwej rtęci. Delikatne i soczyste mięso można więc uwzględniać w posiłkach bez obaw o metale ciężkie.

Dlaczego warto jeść solę? Właściwości

Morska i chuda ryba jest znakomitym źródłem wysokiej jakości białka, niezbędnego dla budowy mięśni, naprawy tkanek i produkcji enzymów oraz hormonów. W jej składzie nie brakuje kwasów tłuszczowych omega-3, witamin z grupy B oraz D. Jak to przekłada się na wpływ na ludzki organizm?

Odchudzanie nie musi być pasmem przykrych wyrzeczeń

Okazuje się słusznym wyborem dla osób dbających o linię lub próbujących schudnąć. Niskokaloryczna ryba wybornie smakuje, więc nie daje poczucia rezygnacji ze wszystkiego, co smaczne na rzecz nijakich posiłków, czego często boją się osoby rozpoczynające dietę redukcyjną.

Niedoceniana ryba dobra dla serca

Mimo że nie jest liderką wśród ryb pod względem zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, nadal jest zdrowym mięsem, którego skład sprzyja kondycji serca. Pomaga obniżać poziom cholesterolu i ciśnienia krwi, poprawia funkcje mózgu, w tym pamięć oraz koncentrację, i zmniejsza stany zapalne w organizmie.

Wzmocnienie kości

Podawaj solę w towarzystwie świeżych warzyw, by stworzyć pełnowartościowy posiłek (fot. Getty Images)
Podawaj solę w towarzystwie świeżych warzyw, by stworzyć pełnowartościowy posiłek (fot. Getty Images)CanvaProINTERIA.PL

Wspomniana wcześniej witamina D jest kluczowa dla zdrowia kości. Wraz z fosforem, w który chude mięso soli jest zasobne, zapobiegają osteoporozie. To ważne w diecie dzieci oraz seniorów, ale o mocne kości należy dbać niezależnie od wieku. Mniej mówi się o tym, że niedobory witaminy D sprzyjają depresji i zmniejszają odporność na stres. Lepiej do nich nie doprowadzać, zwłaszcza że substancję można dostarczyć ciału w tak smaczny sposób.

Sposób na zdrową skórę i włosy

Zdrowe tłuszcze i bogactwo witamin wspierają zdrowie skóry oraz włosów. Dzięki odpowiednio zbilansowanej diecie kosmyki stają się lśniące i mniej podatne na uszkodzenia. Skóra zyskuje jędrność i elastyczność, wolniej ulega procesom starzenia. To wszystko również dzięki obecności selenu, który dodatkowo wzmacnia odporność i jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.

Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas