Pij regularnie. Pożegnasz zmarszczki, a skóra odzyska jędrność

Bulion kolagenowy zmniejszy widoczność zmarszczek
Bulion kolagenowy zmniejszy widoczność zmarszczekCanva ProINTERIA.PL

Właściwości bulionu kolagenowego

Zobacz również:

    Jak zrobić bulion kolagenowy?

    • 1,5 - 2 kg kości (wołowe, drobiowe, wieprzowe lub rybne, najlepiej z dużą zawartością szpiku i chrząstek)
    • 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny (pomaga wyciągnąć minerały z kości)
    • 2 marchewki, pokrojone na kawałki
    • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone na kawałki
    • 1 duża cebula, przekrojona na pół
    • 3-4 ząbki czosnku, obrane i rozgniecione
    • kilka gałązek świeżego tymianku, rozmarynu i/lub pietruszki
    • 2 liście laurowe
    • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
    • woda (tyle, aby zakryć wszystkie składniki)
    1. Jeśli używasz kości wołowych lub wieprzowych, najlepiej je najpierw opiec w piekarniku w temperaturze 200 st. C przez około 30 minut, aż będą lekko zrumienione. To dodaje bulionowi głębszego smaku. Kości drobiowe i rybne nie wymagają opiekania.
    2. Umieść kości w dużym garnku lub wolnowarze. Dodaj ocet jabłkowy lub sok z cytryny i pozostaw na 30 minut. To pomoże wyciągnąć minerały z kości. Następnie dodaj marchewki, seler, cebulę, czosnek oraz zioła i przyprawy.
    3. Zalej wszystkie składniki zimną wodą, tak aby były całkowicie przykryte.
    4. Doprowadź wodę do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej 7 godzin. Im dłużej gotujesz, tym więcej kolagenu i innych składników odżywczych zostanie wyekstrahowanych z kości. Jeśli używasz wolnowaru, ustaw go na niski tryb i gotuj przez ten sam czas.
    5. Na początku gotowania może pojawić się piana (szumowiny) na powierzchni bulionu. Zbierz ją za pomocą łyżki.
    6. Po zakończeniu gotowania, zdejmij bulion z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Przelej bulion przez sito lub gazę, aby usunąć kości i warzywa.
    7. Bulion możesz przechowywać w lodówce przez 5-7 dni lub zamrozić na dłużej.

    Z czego zrobić bulion kolagenowy?

    • Kości drobiowe: kości z kurczaka, indyka, kaczki lub gęsi. Szczególnie wartościowe są korpusy, skrzydełka, szyje oraz łapki, ponieważ zawierają najwięcej w kolagenu.
    • Kości wieprzowe: kości szpikowe, żeberka, kości goleni oraz ogony wieprzowe.
    • Kości i ości rybne: głowy, kręgosłupy oraz skóry ryb. Ryby, takie jak łosoś, dorsz czy halibut, są dobrym wyborem.
    • Inne tkanki łączne: skórki wieprzowe, kurze łapki, ścięgna oraz chrząstki.
    Bulion kolagenowy - eliksir przeciwzmarszczkowy
    Bulion kolagenowy - eliksir przeciwzmarszczkowy123RF/PICSEL

    Jak często pić bulion kolagenowy?

    Zobacz również:

      Jakie efekty przynosi bulion kolagenowy na zmarszczki?

      Bulion kolagenowy – opinie

      Bulion kolagenowy na zmarszczki. To prawdziwy eliksir młodości
      Bulion kolagenowy na zmarszczki. To prawdziwy eliksir młodości123RF/PICSEL
      Odmładzająca, napinająca skórę maseczka do twarzyInteria DIY