Masz w domu czerstwy chleb? Wykorzystaj ten trik, a nigdy już nie wyrzucisz pieczywa

Oprac.: Karolina Iwaniuk
Marnowanie pieczywa to spory problem w wielu gospodarstwach domowych. Często wyrzucamy chleb, czy bułki, gdy tylko stracą swoją miękkość środka i chrupkość "skórki". Są jednak sposoby na to, by odświeżyć takie czerstwe pieczywo i ograniczyć marnowanie pożywienia.

Popularny sposób na przywrócenie świeżości pieczywu. Nie wyrzucaj czerstwego chleba
Ile razy zdarzyło ci się wyrzucić nawet i połowę bochenka chleba tylko dlatego, że zbyt długo leżał w chlebaku i w końcu stał się czerstwy? To częsty problem związany z marnowaniem pożywienia w wielu polskich domach.
Oczywiście, część pieczywa, której wiemy, że nie zjemy w odpowiednim czasie, możemy zamrozić na później, ale niestety nie zawsze taka kalkulacja jest możliwa. Co jednak zrobić, gdy już znajdziemy w zakamarkach kuchni czerstwe pieczywo?
Okazuje się, że istnieją proste sposoby na reanimację chleba, czy bułek, które nie są już pierwszej świeżości. Pierwszy ze sposobów to użycie piekarnika.
To najprostszy sposób na odświeżenie pieczywa. Wystarczy, że spryskamy bochenek lub bułki wodą. Do tego celu można użyć pędzelka lub spryskiwacza do kwiatków. Następnie należy włożyć pieczywo do nagrzanego do 180°C piekarnika na 5-10 minut.
Pieczywo odzyska chrupiącą skórkę, a środek stanie się miękki. Ważne jednak, aby pamiętać o tym, że nie należy podgrzewać pieczywa zbyt długo, aby nie stało się twarde.
Patelnia i mikrofala, gdy nie masz piekarnika

Czasem jednak zdarza się tak, że nie mamy możliwości odgrzania pieczywa w piekarniku, ale dysponujemy mikrofalówką. To także jest świetny pomysł by odświeżyć chleb, zwłaszcza gdy nie mamy tyle czasu, co w przypadku użycia piekarnika.
Wówczas należy zawinąć pieczywo - bułkę lub kromkę chleba w wilgotny ręcznik papierowy, a następnie podgrzewać w mikrofali przez 10-15 sekund na średniej mocy.
Pieczywo stanie się miękkie i wilgotne, ale zdecydowanym minusem tej metody jest to, że efekt nie trwa długo. Dlatego najlepiej zjeść to pieczywo od razu po wyjęciu z mikrofali.
Jeżeli do dyspozycji mamy jednak jedynie patelnię, to także możemy z niej skorzystać. Wystarczy rozgrzać suchą patelnię na średnim ogniu, a następnie położyć na niej chleb lub bułki i lekko dociskać pieczywo. Po kilku minutach kromka chleba lub bułka staną się chrupiące.
Dodatkowy trik, który może się przydać to dodanie odrobiny masła lub oliwy na patelnię, aby uzyskać jeszcze smaczniejszy efekt. Wówczas pieczywo będzie swego rodzaju smażoną grzanką, która przybierze złocisty kolor.