Mole spożywcze – kuchenne utrapienie. Czym są, skąd się biorą i jak je zwalczać?

Mole spożywcze najchętniej żerują w produktach sypkich
Mole spożywcze najchętniej żerują w produktach sypkich123RF/PICSEL
  • Mole spożywcze najczęściej składają jaja w produktach sypkich, a ich larwy wylęgają się po upływie siedmiu lub ośmiu dni.
  • Latem i jesienią mole spożywcze szukają bezpiecznego miejsca, które zapewni im pożywienie i miejsce do wylęgu.
  • Owady żerują przede wszystkim w mące, ziarnach, kaszach, cukrze, makaronie oraz płatkach.

To warto wiedzieć o molach spożywczych

Zobacz również:

    W jaki sposób mole spożywcze dostają się do domu?

    Walka z molami spożywczymi - od czego zacząć?

    Należy bez zwłoki pozbyć się produktów zainfekowanych przez mole spożywcze
    Należy bez zwłoki pozbyć się produktów zainfekowanych przez mole spożywcze123RF/PICSEL

    Domowe sposoby na mole spożywcze

    Jak ochronić żywność przed molami

    Czy mole są szkodliwe dla zdrowia?

    Mole spożywcze przenoszą groźne bakterie, które mogą wywołać biegunkę oraz infekcje
    Mole spożywcze przenoszą groźne bakterie, które mogą wywołać biegunkę oraz infekcje123RF/PICSEL
    Jak zabezpieczyć się przed molami spożywczymi?Interia DIYInteria DIY